Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Țîrdea despre moțiunea simplă: Un show dezgustător

9 iul. 2020,, 22:25   Politică
4551 3

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a declarat că moțiunea simplă asupra activității ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, poate fi calificată ca un show dezgustător și o tentativă de răfuială pusă la cale de cei cărora actualul ministru le-a distrus monopolurile și tenderele fictive din sănătate.

”În plină pandemie și criză economică internațională, unii indivizi din opoziția mafiotă au lansat un show dezgustător. Ei au lansat moțiune contra unui ministru, care la modul real merită toată lauda și respectul. De ce o acuză? De corupție? Nu! Nu a furat un leu. De scheme, gen arenda sălilor Spitalului Clinic Republican? Tot nu! Asta a făcut-o ministrul Sănătății Andrei Usatîi în 2013, fiind și arestat în 2015. Poate e implicată în tendere fictive? Nu! De aceste isprăvi a fost acuzată ministra Ruxanda Glavan, care proteja propria firmă ”Glavirux” și ”M-Interfarma”, ”HMI”, ”Eco Chimia”, ”Dezmed”.Doamna Dumbrăveanu a distrus aceste monopoluri și tendere fictive, fiind acum supusă unei răfuieli”, a spus Țîrdea, transmite politics.md.

Deputatul a atras atenția că în comparație cu autoarea moțiunii Ruxanda Glavan, care fiind ministru al Sănătății a majorat tarifele la serviciile medicale cu minim 300%, ministrul Dumbrăveanu a micșorat tarifele pentru hemodializă cu 400 de lei, pentru hemodiafiltrare cu 450 lei, pentru investigația citopatologică cu 63 lei.

”Poate a avut dosare penale pentru contrabanda cu glucometre, ca una din miniștri, prezentă azi în sală? Tot nu. Atunci care e acuzația? Cică avem dezastru în medicină. Adică pînă în noiembrie 2019 aveam de toate: spitale dotate, laboratoare, roboți, tomografie computerizată. La noi se tratau Trump, Macron și Merkel. Toate astea au dispărut subit în martie 2020?”, a întrebat Țîrdea.

Socialistul a amintit că în 2015, Guvernul de atunci a semnat cu Banca Mondială un proiect de 1,5 milioane care presupunea închiderea spitalelor. Un alt ordin care a lovit sistemul de sănătate a fost cel al ministrului Glavan, în 2016, de lichidarea a zeci de laboratoare medicale. A urmat o licitație de 4 milioane de lei semnată de ministrul Sănătății din Guvernul Sandu, Ala Nemerenco, în rezultatul căruia au fost procurate mănuși medicale necalitative.


”Ați lăsat un adevărat dezastru în medicină. Spitale distruse, un deficit de 5000 de medici, 66% din populație suferind de boli cronice încă în 2012. Primul loc în Europa la tuberculoză și hepatite, ca mai apoi, s-o acuzați pe doamna Dumbrăveanu pentru dezastrul pe care voi l-ați produs”, a declarat Țîrdea.

Deputatul a menționat că astăzi opoziția în loc să ajute Guvernul în combaterea pandemiei, a blocat creditul rusesc, majorarea salariilor pentru medici, a incitat populația să nu achite polițele medicale.

”Acum cereți demisia unei Doamne, care a lucrat la sacrificiu, a riscat, a trecut prin toate spitalele, a căutat și găsit ajutoare, a majorat salariile la medici cu 10% în aprilie, cu 30% din septembrie, a oferit supliment la salariul de funcţie în mărime de 100% medicilor antrenați în lupta cu COVID-19, a majorat indemnizația pentru tinerii specialiști de la 45 la 120 de mii de lei, a modernizat unele spitale, nu le-a închis. Și pentru asta vreți demisia ei? Mortalitatea în Moldova, în ciuda COVID-19, pentru primele cinci luni ale anului 2020 este cu 15% mai mică decît pentru aceeași perioadă din 2019, iar aceasta este principala realizare a actualului ministru. Și pentru asta merită tot respectul”, a declarat deputatul PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?