X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Țîrdea: Dacă nu armata rusă, atunci cine a oprit războiul de pe Nistru?

10 feb. 2020,, 18:30   Politică
10449 26

"Dacă nu armata rusă, atunci cine a oprit războiul de pe Nistru în 1992?", - a pus o întrebare retorică deputat în parlamentul republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țîrdea pe pagina sa de socializare în contextul solicitării demisiei ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, pentru că și-a exprimat opinia cu privire la rolul Federației Ruse în finalizarea războiului din 1992, transmite Noi.md.

"Cu siguranță sîntem de acord că Rusia a declanșat războiul pe Nistru, cel puțin pentru că URSS și Germania au dezlănțuit al Doilea război mondial în 1939. Și drept dovadă servește rezoluția Parlamentului European din 2019.

Cu atît mai mult noi sîntem de acord că SUA a eliberat lagărul de concentrare Auschwitz, dar nu Armata Roșie. Despre acest lucru a scris importantul ziar german Der Spiegel. Dar el nu poate minți. El doar nu este un ziar rusesc!", a menționat cu ironie deputatul.

"Dar în contextul războiului transnistrean, mulți dintre cetățenii noștri continuă să-mi pună întrebări nepotrivite, pe care îmi voi permite să le expun aici.

1. Dacă nu armata rusă a oprit războiul, atunci cine l-a oprit?


2. Cine a oprit în anii '90 plecarea voluntarilor în Bugeac? Cavaleria românească? Radarele NATO? Submarinele Elveției?

3. Dacă a existat război între RM și Federația Rusă, de ce "armata a 14-a rusească" - cea mai mare din Europa de Sud-Est, nu a ocupat Chișinăul, Comratul și Bălțiul?

Ea doar avea sute de tancuri, avioane, apărare antiaeriană, sistemul de focuri SZO! În acest caz, ea ar putea fi împiedicată doar de o armată moldovenească mai mare. Aș vrea să știu mai multe despre tancurile noastre, apărare aeriană, complexul de rachete etc. și rolul lor în forțarea Moscovei de a încheia pace.

4. De ce acțiunile militare nu s-au extins pe întreg teritoriul Moldovei?

5. Cîți prizonieri ai armatei a 14-a au ajuns în mîinile noastre? Generali, maiori, colonei? Unde sînt interogatoriile lor, recunoașterile publice?

6. Dar există măcar o hartă interceptată, vreun plan secret al Statului General Major al Rusiei despre război? Cîte tancuri au fost distruse, avioane inamice?

6. De ce noi nu am declarat război Rusiei dacă luptam cu ea?

7. De ce și de o parte și de cealaltă erau mulți moldoveni și cetățeni ai Moldovei? Sau ei nu au fost?

8. Dar de ce am semnat, în general, acordul de pace cu Moscova, fără a menționa măcar un cuvînt că Rusia este un participant al războiului împotriva noastră? Și acolo nu există nici un cuvînt despre reparații!

9. Și de ce Occidentul a recunoscut formatul de negocieri 5+2, unde Rusia este garantul procesului de negocieri? De ce s-au înțeles cu pacificatorii ruși? Și de ce acești pacificatori au asigurat pacea în toți acești ani și nu ne-au atacat din nou?

10. De ce au semnat cu Federația Rusă tratatul de prietenie în 2001 și l-au prelungit în 2011? De ce cerem reduceri la gaze, energie electrică, cote de export de la ocupanți?

Pe scurt, eu renunț. Să răspundă cei care știu. Dar eu mă duc să citesc Der Spiegel...", a scris Bogdan Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?