X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ţîrdea a oferit detalii despre rolul lui Dodon în eliberarea țării de regimul Plahotniuc

28 iun. 2019,, 16:30   Politică
4720 15

Deputatul fracțiunii Partidului Socialiştilor, analistul politic Bogdan Ţîrdea a descris în detaliu rolul președintelui Republicii Moldova, liderul informal al PSRM, Igor Dodon, în eliberarea țării de regimul Plahotniuc.

El a remarcat că astăzi mulți analiști „de pe canapea” încearcă în mod frenetic să atribuie căderea regimului Plahotniuc exclusiv unor acțiuni din partea factori externi.

„Chipurile, aceşti factori au purtat negocieri dificile, au votat pentru răsturnarea regimului, au primit SMS cu amenințări de lichidare fizică.
Desigur, rolul factorului extern este enorm. În principal, cel al lui Dmitri Kozak, care a reușit să creeze o platformă pentru negocieri. Ambasadorul SUA, Derek Hogan, a bătut ultimul cui în capacul sicriului PDM. Totuşi, rolul președintelui Igor Dodon a fost, de asemenea, excepțional. El a convins ambasadorii, a creat un fundal favorabil pentru consensul forțelor externe, l-a ţinut pe Păpuşar într-o stare de suspans, asumîndu-şi riscuri enorme!", a subliniat Bogdan Ţîrdea.

El a reamintit că la 15 februarie 2019, la Conferința Internațională de Securitate din München, Igor Dodon a prezentat conceptul de „Pachet mare pentru Moldova", care include implementarea unui parteneriat strategic simultan cu Rusia și UE, recunoașterea internațională a neutralității permanente a Moldovei.

Acest document a fost o provocare pentru poziția lui Plahotniuc, care prezenta Moldova ca pe o bază operaţională anti-rusească. Din fericire, consultanții săi nu au înțeles despre ce era vorba...


Întreaga perioada aprilie-iunie, președintele a avut zeci de întîlniri cu ambasadorii UE, SUA și FR. A fost o lucrare titanică:

9 aprilie - întîlnirea cu ambasadorul Federației Ruse O. Vasneţov;
15 aprilie - întîlnirea cu ambasadorul SUA D. Hogan;
19 aprilie - întîlnirea cu o delegație a congresmenilor americani condusă de D. Price, cu prezenţa lui D. Hogan;
14 mai - întîlnirea cu ambasadorul SUA D. Hogan;
15 mai - întîlnirea cu ambasadorii acreditați în RM;
27 mai - întîlnirea cu ambasadorul Federației Ruse O. Vasneţov;
3 iunie - întîlnirea cu J. Khan, B. Freden și D. Kozak;
8 iunie - întîlnirea cu ambasadorul FR O. Vasneţov, șeful Delegației UE P. Mihalko și cu însărcinatul cu afaceri temporar al SUA, M. McDowell;
10 iunie - întîlnirea cu ambasadorii acreditați în RM;
12 iunie - întîlnirea cu ambasadorul FR O. Vasneţov, cu ambasadorul SUA D. Hogan;
14 iunie - întîlnirea cu ambasadorul SUA D. Hogan;
18 iunie - întîlnirea cu ambasadorul FR O. Vasneţov, cu ambasadorul SUA D. Hogan;
24 iunie - întîlnirea cu Reprezentantul Special al preşedintelui FR în Republica Moldova, D. Kozak.

Printre rezultatele întîlnirilor care au fost făcute publice de președinte au fost respingerea de către ambasadori a distrugerii fracțiunilor și a fenomenului de traseism politic, participarea la guvernare a figuranților raportului Kroll (Ilan Şor și alții), numirea lui Vlad Plahotniuc în funcţia de premier...

„Anume aceste întîlniri au ajutat la punerea unor bariere în acțiunile PDM.

Și, aparent, inclusiv datorită vizitei lui Khan, Freden și Kozak, la 5 iunie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiunii și Solidarității (PAS) a decis votarea unui preşedinte al Parlamentului din partea Partidului Socialiştilor... La 6 iunie, o decizie similară a fost luată de Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr”, a menţionat deputatul PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?