X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tiraspolul despre legea privind separatismul: „Responsabilitatea pentru escaladarea tensiunii revine părții moldovenești”

2 feb. 2023,, 21:20   Politică
2903 0

Așa-numitul Minister de Externe al Transnistriei a calificat drept „un act de agresiune” adoptarea proiectului despre Legea privind separatismul, de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldovei. Într-un comunicat publicat pe 2 februarie „MAE” transnistrean a declarat că responsabilitate pentru escaladarea tensiunii dintre Tiraspol și Chișinău revine părții moldovenești.

„Autoritățile” transnistrene consideră că adoptarea de către Parlamentul moldovean a proiectului de lege privind separatismul „este un act de agresiune menit să submineze procesul de negociere și un prolog deliberat pentru încălcări masive ale drepturilor omului”, transmite newsmaker.

„Timp de decenii, Republica Moldova a exercitat presiuni asupra transnistrenilor prin intermediul urmăririi penale politizate, ceea ce reprezintă una dintre problemele stringente ale actualei agende a procesului internațional de negocieri. Reamintim că partea moldovenească a semnat o serie de acorduri care conțin angajamente de soluționare a acestei probleme, inclusiv protocolul de la Berlin al reuniunii oficiale a formatului „5+2” din 2-3 iunie 2016 și decizia protocolară privind utilizarea terenurilor din 25 noiembrie 2017. Cu toate acestea, nu numai că Chișinăul nu și-a onorat angajamentele, dar, prin decizia sa distructivă, a anulat ani de eforturi depuse în cadrul negocierilor de către mediatorii și observatorii internaționali”, se arată în comunicat.

Tiraspolul a acuzat Chișinăul că a respins de două ori inițiativele transnistrene de a organiza cît mai curînd posibil o reuniune a reprezentanților politici pentru a discuta, printre altele, acest proiect de lege.

„Partea moldovenească a fost de acord să programeze reuniunea doar pentru 17 februarie, așteptînd adoptarea finală a articolelor represive. O astfel de evaziune și teama de a discuta probleme de actualitate devalorizează utilitatea contactelor cu biroul reprezentantului politic al Republicii Moldova”, se precizează în declarația Tiraspolului.


Totodată, autoritățile nerecunoscute, din stînga Nistrului, au făcut apel la participanții internaționali la procesul de negociere să intervină pentru preveni „persecuția” transnistrenilor.

10
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?