Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Tiraspolul a votat în lectură finală „legea” care le interzice locuitorilor să solicite ajutorul organelor de drept ale RM

26 mai. 11:53   Politică
3085

Așa-numitul „soviet suprem” din regiunea transnistreană, a votat ieri, 25 mai, în a 2-a lectură, modificări la codul penal local. Astfel, persoanele care se vor adresa la instituțiile naționale „străine”, inclusiv cele subordonate Chișinăului, CtEDO, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor din stînga Nistrului, vor fi pedepsite penal. Acestea riscă pînă la 10 ani privațiune de libertate, transmite jurnal.md.

Asociația Promo-LEX a publicat un apel la 22 februarie, prin care a solicitat factorilor de decizie, inclusiv Guvernului Republicii Moldova, Misiunii OSCE, precum și partenerilor de dezvoltare să întreprindă acțiuni prompte în vederea neadmiterii promovării unui „proiect de lege” care ar restrînge dreptul persoanelor din regiunea transnistreană să depună plîngeri și demersuri cu privire la violarea drepturilor sale.

În pofida apelurilor și atenționărilor legate de neadmiterea acestui ”proiect de lege” administrația secesionistă l-a aprobat în lectură finală.

„Acest fapt demonstrează dorința regimului de a institui un sistem de persecutare a oricăror persoane care vor îndrăzni să se expună asupra violărilor grave ale drepturilor omului în regiune.

În contextul actual al războiului declarat de către Rusia, care asigură jurisdicția de facto a regiunii, precum și ieșirea acestei țări din formatele internaționale de respectare a drepturilor omului, instituirea unor măsuri de acest gen de către administrația secesionistă va izola definitiv regiunea. În consecință ar exista riscul unor repercusiuni fără precedent în regiune și izolarea definitivă a regiunii” declară asociația Promo-Lex..


În context, Promo Lex solicită repetat Guvernului Republicii Moldova, precum și instituțiilor partenere continuarea efortului de monitorizare a situației drepturilor omului și încurajarea victimelor violărilor drepturilor omului din regiune să comunice faptele ilegale. Totodată asociația solicită aplicarea măsurilor de presiune care sînt le îndemînă în vederea determinării la renunțarea acestor măsuri radicale.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав