X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Tiraspolul a explicat de ce negocierile în formatul "5+2" "au ajuns în impas"

18 mai. 2022,, 12:00   Politică
2540 0

Platforma de negocieri "5+2" (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din SUA și UE) privind reglementarea transnistreană, este înghețată din octombrie 2019.

Despre aceasta a declarat pentru "Газетa.Ru" ministrul de Externe al nerecunoscutei RMN, Vitalii Ignatiev, comentînd cuvintele viceministrului de Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, precum că "procesul de negocieri pe problema transnistreană a ajuns în impas".

"Din păcate, problemele din procesul de negocieri între Chișinău și Tiraspol sînt sistemice. De fapt, observăm o stagnare a procesului de negocieri de la sfîrșitul anului 2019, după întîlnirea din octombrie 2019 de la Bratislava, care a fost întreruptă, și Conferinței informale din Bavaria din noiembrie, care nu s-a soldat cu nici un rezultat. Din acel moment și pînă în prezent, platforma de negocieri în formatul "5+2" se alfă într-o stare înghețată. În prezent nu avem motive să vorbim despre perspectivele activității sale în contextul în care Ucraina și Rusia sînt acolo co-mediatori", a spus Ignatiev.

Diplomatul a explicat că formatul "5+2" nu este "un panaceu, ci un mecanism tehnic, expert, auxiliar", care dă un impuls suplimentar negocierilor dintre Republica Moldova și Transnistria.

"Aici este importantă o mediere mai activă. Deoarece acest format nu funcționează, înseamnă că toți participanții la negocieri trebuie să acționeze proactiv, inclusiv Federația Rusă, care este un co-mediator responsabil în dialogul nostru. Dialogul se desfășoară la alte niveluri, dar, din păcate, această interacțiune nu a dus încă la un rezultat. Chișinăul refuză să îndeplinească acordurile semnate anterior, aplicînd restricții suplimentare Transnistriei", a spus Ignatiev.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?