Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tauber și Apostolova, lăsate cu ochii în soare de Curtea Constituțională

8 sep. 2022,, 14:41   Politică
2783 0

Sesizarea depusă de deputatele Partidului Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova, privind controlul constituționalității asupra legii majorării vîrstei de pensionare a fost declarată ca inadmisibilă de către judecătorii Curții Constituționale (CCM).

Cu privire la argumentele aduse în magistrații CCM, la declararea inadmisibilității sesizării, judecătorii afirmă că, „autorul sesizării trebuie să demonstreze existenta unor ingerințe în drepturile celor vizați”, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„Autoarele susțin că Legea nr. 231 din 16 decembrie 2020, care prevedea reducerea vîrstei standard de pensionare și a stagiului complet de cotizare, a generat o speranță legitimă în privința prestațiilor sociale. Autoarele notează că abrogarea legii în discuție a făcut incident articolul 46 din Constituție. Sub acest aspect, Curtea notează că, deși pe 16 decembrie 2020 legislatorul a adoptat Legea nr. 231 care prevedea reducerea vîrstei standard de pensionare și a stagiului complet de cotizare, autoarele sesizării nu pot pretinde că au un drept social dobîndit, în sensul articolului 46 din Constituție, de vreme ce pînă la intrarea în vigoare a modificărilor în discuție acestea au fost abrogate prin Legea nr. 208 din 6 decembrie 2021. De altfel, nu poate exista o așteptare legitimă în situațiile în care persoanele se bazează pe o prevedere legală care nu a intrat în vigoare. Prin urmare, Curtea reține că, în acest caz, articolul 46 din Constituție nu este incident”, se arată în decizia Curții.

Curtea notează că, dispozițiile articolelor 41 și 42 din Legea privind sistemul public de pensii stabilesc o creștere treptată a vîrstei standard de pensionare și a stagiului complet de cotizare. Curtea mai observă că reforma vîrstei de pensionare și a stagiului de cotizare fac parte dintr-o serie de măsuri orientate spre majorarea vîrstei generale de pensionare și a stagiului de cotizare necesar pentru stabilirea dreptului la pensie.

De asemenea, CCM reține că această măsură „nu este arbitrară sau greșită mod manifest”, încadrîndu-se în marja discreționară recunoscută legislatorului în domeniul protecției sociale.


Înalta Curte precizează că, dispozițiile articolului 152 alineatele (1) și (2) din Legea privind sistemul public de pensii reglementează posibilitatea persoanelor de a beneficia de dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă în cazul acumulării unui stagiu contributiv de cotizare cu cinci ani pentru bărbaţi şi cu trei ani pentru femei mai mare decît stagiul complet de cotizare, prevăzut de articolul 42 alin. (1) din Legea citată. Autoarele sesizării consideră că acest drept este iluzoriu și discriminatoriu, avînd în vedere Hotărîrea Curții Constituționale nr. 27 din 20 decembrie 2011.

„Curtea nu consideră că dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă este iluzoriu, de vreme ce acesta permite persoanelor care nu au acumulat vîrsta necesară pentru pensionare să beneficieze de pensie în baza stagiului de cotizare acumulat. Cu privire la caracterul disproporționat al stagiului contributiv de cotizare de cinci ani în cazul bărbaților și de trei ani în cazul femeilor, suplimentar stagiului complet de cotizare stabilit la articolul 42 alin. (1) din Lege, Curtea reține că această măsură nu este arbitrară sau greșită în mod manifest și se încadrează în marja discreționară recunoscută legislatorului în domeniul protecției sociale”, se mai indică în decizia CCM.

Referitor la caracterul discriminatoriu al măsurii contestate, Curtea constată că autoarele sesizării nu au argumentat incidența articolului 16 din Constituție. Prin urmare, pe baza celor menționate supra, Curtea constată că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale la data de 6 septembrie curent.

Precizăm că, sesizarea la CCM a fost depusă de către cele două deputate ale Partidului Șor la data de 13 ianuarie curent, privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea privind sistemul public de pensii, prin care s-a majorat vîrsta de pensionare și s-a oferit posibilitatea de a se pensiona anticipat persoanele care au împlinit vîrsta de cotizare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?