Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tănase, despre formarea unei majorități: Așa decizii se iau pe ultima sută de metri

5 apr. 2019,, 11:10   Politică
4632 7

„Deciziile importante se iau pe ultima sută de metri”. Asta a spus fostul ministru al Justiției și ex-președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase, întrebat despre eventuala formare a unei majorități parlamentare. „Aceasta face parte din cultura noastră politică”, a argumentat Tănase.

Acesta a mai declarat că nu crede că vom ajunge la alegeri anticipate, contrar opiniilor expuse de diverși analiști politici.

„Dacă e să intrăm în zona reală, partidele politice sînt suficient de secătuite ca să intre într-o nouă campanie. Un eventual scrutin ar putea duce la o ușoară distribuție de 1-2 mandate. Sigur că ei se vor înțelege. Noi avem o tradiție în politica moldovenească: deciziile importante se iau pe ultima sută de metri. Asta face parte din cultura noastră politică. Cred că partidele își încearcă adversarii, își tatonează viitorii sau potențialii parteneri, tatonează opinia publică. Pe ultima sută de metri vom auzi și noi decizia formalizată. Nu dau nicio șansă că acest Parlament va fi dizolvat”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Expertul în drept constituțional a spus că cea mai bună soluție ar fi formarea unei majorități dintre blocul ACUM și PDM. Cît ține de o alianță între socialiști și democrați, ar exista prea multe divergențe. „Cel mai probabil, va fi un Guvern minoritar, eu așa cred. Îmi vine complicat să văd cum PDM și PSRM ar găsi un consens pe figura premierului, a președintelui Parlamentului, pe relația cu Occidentul, pe relația cu Ucraina, România. Cel mai probabil, partidele nu se vor înțelege și atunci șeful statului va veni, fără să se consulte, cu o figură pe care o va propune și partidele vor fi forțate s-o accepte. Nu mi se pare verosimilă o coaliție PDM – PSRM. Se va merge pentru început pe ideea unui Guvern minoritar, dar nu este exclus ca, pe parcurs, să se contureze alte majorități”, a explicat fostul ministru și președinte al CC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?