TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile
- Criza guvernamentală stiri:
- OMG și vaccinurile actualizat
- Coronavirus stiri:
- Furtul miliardului stiri:
- Percheziții și rețineri stiri:
- Conflictul armat din Donbas stiri:
- Calea Ferata din Moldova stiri:
- Preşedintele stiri:
- Noi condiții de plecare peste hotare stiri:
- Știrile Chișinăului stiri:
- Prețurile la carburanți stiri:
- Eurovision stiri:
- Limba rusă în Moldova stiri:
- Scandal diplomatic stiri:
- Explozia din capitală stiri:
- Problema deşeurilor stiri:
- Incendii stiri:
- Rețele de socializare stiri:
- Alegeri în Moldova stiri:
- Acțiuni de protest stiri:
- Conflictul din Nagorno-Karabah stiri:
- Soarta lui Plahotniuc stiri:
- ONG Moldova stiri:
- Sărbătorile de iarnă stiri:
- Diaspora stiri:
- Transnistria stiri:
- Pregătirea pentru revoluția colorată stiri:
- Evenimente în Kîrgîzstan stiri:
- Cazul Platon stiri:
- Aeroportul Chișinău. Coliziuni stiri:
- Frumusețile Moldovei stiri:
- Cazul Șor stiri:
- Sănătatea copiilor stiri:
- Internetul și copiii stiri:
- Biden- Putin stiri:
- Cazul Filat stiri:
- Cazul Carinei Țurcan stiri:
- Cutremure stiri:
- Brand autohton stiri:
- Cazul Braguța stiri:
- Tăierea arborilor stiri:
- Unionism VS Statalitate stiri:
- Cazul Duty Free stiri:
- Închiderea școlilor stiri:
- Obiectiv european stiri:
- Sandu vs Șor stiri:
- Știri vesele stiri:
- Cazul Roșca stiri:
- Dosarul gărilor auto stiri:
- Air Moldova în faţa unei noi schimbări stiri:
- Știri Bălți stiri:
- Știri Taraclia stiri:
- Știri Rîșcani stiri:
- Știri Comrat stiri:
- Aminitiri din Copilărie stiri:
10 apr. 03:11 The Guardian, despre alegerile din Moldova ca referendum simbolic despre valorile familiale și liberalism 8 apr. 18:01 Revenirea la handmade 7 apr. 20:04 În Moldova începe lupta pentru un fotoliu la Curtea Constituțională 6 apr. 18:40 Revoluția conservatoare. Confruntarea dintre Donald Trump și statul periferic. P. 1 5 apr. 18:28 Se pregătește o nouă crimă de rezonanță în Moldova sau ea deja a avut loc? 5 apr. 10:02 Care sînt avantajele învățării limbilor străine și care este legătură lor cu economia lumii moderne 3 apr. 10:01 100 zile de luptă pentru anticipate. P.2 2 apr. 18:01 100 zile de luptă pentru anticipate. P.1 31 mar. 18:00 Finalul istoriei despre 100 mln. euro “de la Băsescu” 31 mar. 08:05 Igor Dodon: ”Imediat după semnarea decretului, Maia Sandu m-a telefonat...” 30 mar. 18:36 Dosarul ВЕМ: «Jaful secolului» la peste șase ani de la pornirea anchetei 29 mar. 19:19 Alexandru Danci: "Pandemia este timpul încercărilor și un material uriaș pentru a face concluzii” 27 mar. 05:01 O moldoveancă a uimit cinematografia europeană cu un scurtmetraj care a scos la iveală fricile sale din copilărie 25 mar. 10:02 Comanda de “curățare” 24 mar. 19:49 Imunitatea a fost ridicată. De la procuratură așteptăm continuarea 24 mar. 19:47 Învățătorul nu întotdeauna are dreptate 23 mar. 18:00 Ambasadoarea RM pe lîngă UE: ”Țara noastră are o nouă fereastră de oportunitate în dialog cu UE” 22 mar. 18:10 Schițe din istoria slavilor Moldovei. Partea 2 21 mar. 09:59 Vînătoarea de vrăjitoare. Cine are nevoie de izolarea Rusiei? Partea 1 19 mar. 18:00 Alexandru Bunescu: Moldova are șansa să-și întoarcă proprietățile din Ucraina
Tănase comentează decizia CC: „Sandu ar urma să vină cu un nou decret”

Fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), Alexandru Tănase, spune că decizia CC, prin care a fost declarat neconstituțional decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră, este una previzibilă.
Într-o postare pe pagina sa de facebook, Tănase scrie că decizia CCM va pune capăt conflictului dintre instituția prezidențială și Parlament.”Curtea a interpretat înţelesul sintagmei „consultarea fracţiunilor parlamentare” de la articolul 98 alin. (1) din Constituţie şi a reţinut că scopul consultărilor este de a identifica sprijinul politic al deputaţilor pentru o anumită persoană, capabilă să formeze un Guvern care să se bucure de încrederea Parlamentului. Ceea ce contează în aceste consultări este obţinerea susţinerii politice pentru persoana care ar putea fi desemnată în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Curtea a mai notat că Preşedintele Republicii poate veni la consultări cu o propunere proprie, care ar putea să fie acceptată. Este, însă, la fel posibil ca în cadrul acestor consultări politice candidatul propus de către Preşedinte pentru funcţia de Prim-ministru să nu fie agreat de partenerii de consultare ai acestuia. În acest sens, Curtea a menţionat că Preşedintele ţării nu-şi poate subordona partenerii de dialog politic pe care îi consultă”, scrie Tănase.
Totodată, acesta spune că Preşedintele Republicii acţionează doar în calitate de reprezentant al statului, căruia îi revine dreptul şi responsabilitatea de a găsi o cale a dialogului şi a evaluării voinţei şi capacităţii deputaţilor consultaţi de a susţine din punct de vedere parlamentar un candidat.
”Desemnând candidatul pentru funcţia de Prim-ministru, Preşedintele Republicii trebuie să facă dovada imparţialităţii şi a neutralităţii sale politice, a echidistanţei sale faţă de toate grupurile parlamentare. Preşedintele nu are dreptul constituţional de a înlocui fracțiunile parlamentare (HCC nr. 32 din 29 decembrie 2015, §§ 91-94; HCC nr. 23 din 6 august 2020, § 18)”, mai spune fostul președine al CC.
Potrivit lui, acum urmează ca actorii politici să urmeze regulile de Joc care sunt foarte clare. Trebuie să citim exact argumentele invocate de Curtea Constituțională.
Alexandru Tănase susține că președinta Maia Sandu ar urma „să semneze un nou decret”. În ceea ce privește candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministră, propusă de cei 54 de deputați, „în cazul în care Maia Sandu are argumente în acest sens, poate respinge candidatura acesteia.
De menționat, că în cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu a declarat că nu va accepta candidatura majorității și că unica ieșire din impasul în care se află Republica Moldova este anticipatele ori referendumul.
Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter
- Cuvinte cheieTănaseprim-ministruSandu
- FeedbackContactează redacția | Adresează întrebarea
- Aplicaţii
Pe lacurile zonei ecologice VioPark au apărut mai multe lebede (FOTO) Samsung redefinește rolul televizorului în casă și deschide noi orizonturi Și tu ești un „brand personal”. Proiectul Lifestyle îți spune de ce VISA, Primăria Municipiului Chișinău și Victoriabank introduc plata contactless în transportul public din Chișinău 1 leu în troleu! Achită cu Mastercard de la MAIB toată luna aprilie
- 15:00 Opinie: "Căutarea noutății a dus la distrugerea artei europene"
- 14:30 Aveți bani rupți sau murdari? Aflați unde îi puteți schimba pe alții noi
- 13:45 Naționala Moldovei de futsal, la un pas de calificarea la Campionatul European
- 13:15 Moldoveanca Anastasia Toma a cîștigat Cupa Ciprului
- 13:00 De ce omul are nevoie de muzică clasică? Opinie
- 12:28 Trupa Akord lansează o nouă producție muzicală
Sondaj Toate

Comentariile (4)
Adăugaţi Comentul
rEFERNDUM SI COALITIA hOTILOR DODOSOR LA dUBA !!
Лучше бы Танасе не высовывался потому, что он один из виновников нынешней ситуации. Именно КС под председательством Танасе, превысив свои полномочия, изменил текст Конституции, а именно избрание президента всеми гражданами, изменил возраст кандидата в президенты, а также принял трактовку 98 статьи где ввел понятия парламентского большинства.Президента должен избирать парламент или все граждане страны, но при этом, если президента избирают граждане, то президент должен получить в свое подчинение исполнительную власть - правительство.Сегодня страна страдает от решений КС под руководством Танасе.
„Ни один мужчина не наступил бы дважды на одни грабли, будь их черенок в два раза короче.“