X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Tăbîrță: Apartenența Republicii Moldova la bazinul Mării Negre este un avantaj

11 sep. 2018,, 07:52   Politică
2738 1

Apartenența Republicii Moldova la bazinul Mării Negre este un avantaj pentru că face parte dintr-o zonă dinamică, tradițional importantă pentru geostrategia continentului european.

Nu în zadar, mai multe state își doresc să controleze această regiune. De această părere este expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbîrță, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Marea Neagră este un foarte important nod comercial, nod de intersecție chiar și a spațiilor geopolitice și nu în zadar Federația Rusă și nu numai, insistă să controleze teritoriul Mării Negre”, a declarat Ion Tăbîrță.

Expertul susține că Marea Neagră la moment este punctul fierbinte al Europei. Dacă în anii `90 Balcanii erau butoiul cu pulbere pentru securitatea europeană, acum, în special după criza din Ucraina, centrul de greutate cu potențial conflictual s-a mutat dinspre Balcani înspre bazinul Mării Negre.

Analistul Corneliu Ciurea susține că referitor la Marea Neagră este prea mare conflictul de interese. Comunitatea internațională și-ar dori să fie pace în această regiune, dar pace nu are cum să fie, spune el. În această zonă își dispută întîietatea Rusia, Turcia, SUA și mai puțin UE. „Și, deoarece sîntem considerată o țară riverană Mării Negre, deși nu avem ieșire la ea, suportăm consecințele politicilor marilor puteri”, a afirmat Cornel Ciurea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?