Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Summit 2023. Maia Sandu: Depinde de noi toți cât de bine ne prezentăm

1 iun. 2023,, 07:45   Politică
2074 1

Summit-ului Comunității Politice Europene reprezintă un eveniment de maximă vizibilitate pentru Republica Moldova și o dovadă a faptului că întreaga comunitate europeană are încredere că Chișinăul poate organiza un forum de o asemenea anvergură.

O spune președinta Maia Sandu, potrivit căreia cea de-a doua Reuniune a Comunității Politice Europene, care are loc la Bulboaca, va vorbi lumii despre Republica Moldova, va impulsiona investițiile și va spori relațiile comerciale cu statele europene. Președinta Maia Sandu spune că de efortul comun al cetățenilor și instituțiilor statului depinde buna desfășurare a celui mai important eveniment de politică externă care a avut loc vreodată în Republica Moldova, notează IPN.

Potrivit președintei Maia Sandu, Reuniunea Comunității Politice Europene reprezintă o platformă eficientă pentru a discuta provocările regionale și pentru a identifica soluții la problemele existente, generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Cu excepția Rusiei și Belarus, această platformă include toate țările de pe continent, care-și doresc pace, care vor să identifice soluții la problemele provocate de acest război, în primul rînd, fiind vorba de problema securității, problemele energetice. Este un format de discuții care merge dincolo de statele membre ale Uniunii Europene. Pentru noi acest eveniment este important pentru că reprezintă o recunoaștere a importanței Republicii Moldova. Faptul că un asemenea forum, care întrunește atît de mulți lideri, are loc la Bulboaca, înseamnă că acești lideri au încredere că noi, cetățenii și instituțiile statului putem organiza un asemenea eveniment. Este și o dovadă de susținere, pentru că toate aceste țări vin aici, știind că la hotar este un război în desfășurare. Este și un simbol de sprijin pentru Ucraina. Evident, vom discuta modul în care poate fi susținută în continuare Ucraina și cum putem aduce pacea pe continent”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit șefei statului, prin găzduirea acestui eveniment Republica Moldova obține mai multe avantaje printre care: oportunități noi pe piața europeană pentru producătorii autohtoni, capacități sporite de atragere a investițiilor, dar și sprijin în procesul de eurointegrare.

„E important să ne cunoască liderii europeni mai bine. E una cînd citești un raport despre Republica Moldova și este alta cînd vii în Republica Moldova, vorbești cu oamenii. E important pentru investiții, e important pentru exporturi, va fi mai ușor pentru noi să promovăm atragerea investițiilor. Depinde de noi toți cît de bine ne prezentăm. Am toată încrederea în cetățenii noștri. Avantajele pe termen mediu și lung sînt mult mai mari decît gradul de disconfort cu care se pot confrunta anumiți cetățeni. Se va discuta, în general, cum consolidăm relațiile între state, așa încît problemele să fie rezolvate pe cale pașnică, să nu se recurgă la agresiuni, așa cum a recurs Rusia”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

La summit-ul Comunității Politice Europene sînt prezente 50 de delegații, fiind vorba de președinți de state, șefi de guverne și liderii Uniunii Europene. De asemenea, la eveniment au fost acreditați 700 de jurnaliști ai publicațiilor internaționale.

4
0
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?