X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

SUA răspîndesc peste tot o democrație liberală, fără a ține cont de particularitățile și tradițiile locale. Opinie

18 aug. 2021,, 15:15   Politică
3446 7

Americanii peste tot, în orice țară, pe orice continent, acționează după una și aceiași la fel de schemă bine dezvoltată și destul de primitivă de răspîndire a așa-numitei democrații liberale, fără a ține cont de particularitățile etnoculturale, istoria, tradițiile unui anumit popor, și acesta a fost unul dintre motivele eșecului lor și pierderea imaginii în Afganistan, despre care, oricum, vor uita repede.

Această opinie a fost exprimată de politologul Victor Josu, comentînd evenimentele recente din Afganistan și reacția internauților din Moldova la acestea.

"Ieri și astăzi, pe segmentul Facebook din Moldova, oamenii comentează în tot felul de moduri despre plecarea îngrozitoare a americanilor din Afganistan. Ei spun că așa și le trebuie. Nu ați reușit nimic, în zadar ați cheltuit o mulțime de dolari pe răspîndirea democrației în rîndul afganilor. Și, în general, voi încă veți răspunde pentru Stadionul Republican. În acest mod", a menționat politologul.

Potrivit lui, emoțiile sînt clare – este vorba și despre sorosei, și controlul manual al ex-ambasadorului, care a iritat pe mulți, și răsunătoarea victorie a partidului pro-occidental PAS, și - cireașa de pe tort - aceste ruine din centrul Chișinăului, pe locul cărora Statele Unite intenționează să-și construiască ambasada. Dar dacă e să lăsăm emoțiile la o parte, atunci întrebarea dacă au reușit sau nu este de fapt lipsită de sens.

"Pentru că americanii sînt pretutindeni, în orice țară de pe orice continent ei acționează conform aceleiași scheme bine dezvoltate și destul de primitive de infiltrare a așa-numitei democrații liberale. Ei nu-și fac griji pentru caracteristicile etno-culturale, istoria, tradițiile unui anumit popor. Există o strategie aprobată de extindere și afirmare a influenței sale – și ei acționează conform acesteia. În Moldova au reușit, dar în Afganistan - nu. Se mai întîmplă.


Credeți că vor schimba schema? Prostii. Vor pune pe seama pierderilor. Vor imprima noi dolari. Iar pierderile reputaționale - vor trece cumva peste asta. Căci acestea din urmă se uită repede. Dar noi nu ar trebui să ne bucurăm de eșecul americanilor, dar să înțelegem că problema nu constă în ei, ci în Talibani. Mai exact, în absența propriilor "talibani" moldoveni. Nu sub forma unei mișcări radicale formate din bărbați cu barbă în turbane și cu mitraliere, nu avem nevoie de așa ceva - ci în lipsa în noi a unei credințe adevărate", a subliniat Victor Josu.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?