Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

SUA nu au nici cel mai mic drept moral de a transfera consecințele eșecurilor sale geopolitice asupra altor țări. Declarație

2 sep. 2021,, 16:23 (reactualizat 2 sep. 2021,, 17:28)   Politică
2805 2

Statele Unite ale Americii nu au nici cel mai mic drept moral de a transfera consecințele eșecurilor sale geopolitice asupra altor țări, iar autoritățile moldovenești nu ar trebui să asume fără consultări publice largi angajamentele de a primi refugiați din Afganistan.

Acest lucru a fost declarat de Partidul Comuniștilor din Moldova, solicitînd Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, conducerii Parlamentului și Președintelui țării explicații neîntîrziate pe marginea situației scandaloase care s-a produs.

PCRM a menționat că Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a publicat o listă a țărilor în care vor fi trimiși refugiații din Afganistan. Acest document include și Republica Moldova.

În același timp, înalții oficiali ai statului, în special, președintele Parlamentului Igor Grosu și Prim-ministrul Natalia Gavrilița, afirmă că nu a existat nicio discuție și că nu există o decizie cu privire la problema primirii afganilor.

„Există două opțiuni. Fie „oamenii noștri buni!” își păcălesc fără rușine proprii cetățeni. Sau, ceea ce este mult mai rău, Departamentul de Stat al SUA nu a considerat necesar să discute această problemă cu ei, ci pur și simplu a emis o directivă și i-a pus în fața unui fapt împlinit. În ambele cazuri, situația este extrem de umilitoare pentru un stat suveran și cetățenii săi. Putem spune cu siguranță că, după treizeci de ani de independență a Republicii Moldova, a rămas doar un gust neplăcut după manifestări fără sens și parade, care ne amintesc de o sărbătoare din timpul ciumei. Sub conducerea „oamenilor buni” crescuți în laboratoarele politice americane, suveranitatea moldovenească degradează rapid nici măcar la statutul de colonie, ci la nivelul unor rezervații indiene”, a declarat PCRM.


Formațiunea au atras atenția asupra faptului că documentul emis de Departamentul de Stat se numește „Declarație comună”.

„Dacă este într-adevăr „comună ”, societatea moldovenească are dreptul să știe cine a semnat-o din partea Republicii Moldova. Și de ce, dacă le credeți cuvintele, nici președintele Parlamentului, nici Premierul nu știu nimic despre asta. Oare pot fi semnate astfel de documente într-o republică parlamentară, ocolind Legislativul?”, s-au întrebat reprezentanții PCRM.

Ei au menționat că în lista țărilor gata să accepte refugiați din Afganistan, remisă de americani talibanilor, pe lîngă statele baltice se regăsesc doar patru republici post-sovietice - Ucraina, Georgia, Kîrgîzstan și Moldova.

„Nu este nici Tadjikistan, nici Uzbekistan, nici Turkmenistan, nici Armenia, nici Azerbaidjan, nici Belarus, nici Rusia. Și numai din aceasta se poate concluziona cu ușurință care dintre țările din fosta Uniune Sovietică și-a păstrat suveranitatea și care au transmis țara sub conducerea externă. Această situație este extrem de umilitoare. Cetățenii unui stat suveran nu știu cine a luat acest tip de decizie, cîți refugiați afgani vor fi „distribuiți” în Moldova, din contul căror mijloace vor fi întreținuți. Dar - cel mai important lucru - avem noi dreptul să luăm decizii suverane în conformitate cu propriile interese naționale sau grupul de „oameni buni” cu maniere de cinici și trădătorilor care au acaparat puterea deja au privat poporul moldovenesc de un asemenea drept?”, a subliniat PCRM.

Formațiunea a menționat că doar Statele Unite poartă întreaga responsabilitate pentru actuala criză din Afganistan. Astăzi SUA nu au nici cel mai mic drept moral de a transfera consecințele eșecurilor lor geopolitice asupra altor țări, chiar dacă Washingtonul le consideră vasali. Mai ales cînd acest lucru are loc sub forma unui dictat direct.

În acest context, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova solicită Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, conducerii Parlamentului și Președintelui țării să clarifice imediat această situație scandaloasă.

„Credem că astfel de decizii nu pot fi impuse unui stat independent și ar trebui luate - după cele mai largi discuții publice, inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova. Dacă se dovedește că înalții oficiali mint în mod flagrant proprii cetățeni, nu pun un ban pe suveranitatea poporului, ne rezervăm dreptul de a ridica problema corespunderii acestor persoane dubioase funcțiilor ocupate. Puterea nu înseamnă „fac ce vreau”. Puterea este responsabilitatea față de societate pentru deciziile adoptate. Mai ales dacă aceste decizii au fost luate în SUA și în interesul SUA”, au declarat reprezentanții PCRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?