Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sturza: ”Risc să mă transform în cel mai detestat dintre pămînteni”

16 noi. 2021,, 15:18   Politică
8870 7

Astăzi Maia Sandu este Președinte, Parlamentar, PM, Ministru de externe, Ministru al justiției și nu numai, iar cît va ține acest fenomen rămîne doar să vedem. De această părere este fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza.

Înhtr-o postare pe pagina sa de facebook acesta spune că riscă să se transforme în cel mai disprețuit dintre pămînteni, însă cu toate acestea politicile duse de președinte sînt bune.

”Succesul unor politici corecte este durerea și suferința contemporanilor și ... admirația și recunoașterea urmașilor. Cui îi place să sufere chiar și de dragul unor lucruri făcute corect din punct de vedere strategic? Doar masochiștilor intelectuali și funcționali. Dacă Maia Sandu va reuși, moldovenii de azi vor fi scoși din „pepeni”. Multi vor trebui să se lase de tabieturi și deprinderi - să nu fure, să nu înșele, să nu... Să muncească, să compătimească, să fie competitivi, să... Lucruri greu de închipuit astăzi! Maia Sandu nu și-a dorit să facă „politică mare”! „Vai, of, ce bine ar fi să plec pe munte. M-am saturat. Nu mai am puteri”. A fost forțată să facă acest pas impusă de „fenomenul Maia Sandu”. Fenomen care de mult nu-i mai aparține”, scrie Sturza.

Fostul premier spune că și-o amintește pe Maia Sandu acum ceva ani, cînd venea la București.

”Timidă și aparent fără de vlagă, cu un rucsac mare în spate unde își stoca „ideile” - calculatorul. Nimeni din „oficiali” nu dorea să se întîlnească cu această doamnă. Toți erau „ancorați” la nobilul lui Plaha. E mai iubită astăzi de Bucureștiul „oficial”? Nu. De ce ar fi? Este cel mai admirat lider străin în România. Dacă ar participa la alegerile prezidențiale, ar cîștiga detașat. Dar asta la ei, romînii din țară. În Moldova, lucrurile se pot schimba rapid. Am întrebat-o în ce măsură contează pentru ea ratingul, popularitatea. Răspunsul a fost: „Doar în măsura ca să-mi pot duce misiunea pînă la capăt. Misiunea de a scăpa Moldova de corupție”.


Paradoxal, dar Maia Sandu nu are o ideologie, viziuni geostrategice, teorii politice. Maia Sandu are un credo - Moldova ca să scape de sărăcie și să se dezvolte, trebuie să învinga corupția. Toate instrumentele sînt binevenite. În acest sens, Maia Sandu este o „populistă” romantică și cu viziuni egalitariste. Dacă mă întrebați pe mine, este o misiune imposibilă.

Dar...

Maia Sandu face parte din tagma oamenilor care nu trebuie analizați cu „instrumentul”. Nu veți găsi multe lucruri care să vă placă sau să vă facă să vă simțiți confortabil. E dura si nu prea accepta compromisul.Așa oameni trebuie urmați sau nu. Atît. Am simțit-o pe propria piele cînd am mers împreună pe munte - extrem de tenace și robustă. E umilitor pentru un mountaineer experimentat să vadă călcîiele cuiva mult în fața sa...”, a mai scris Sturza.

Cu ”riscul să supere multă lume”, fostul premier spune că ”astăzi Maia Sandu este Președinte, Parlamentar, PM, Ministru de externe, Ministru al justiției. Mai departe - toată lista. Cît, cum? Vom vedea.”

”Deocamdată îmi place, accept și susțin. Baftă, doamnă Președinte!

P.S. Pentru un Președinte, primul an de mandat este „intrarea în regat”. Încă venerat și susținut. Urmează domnia și decontul”, a concluzionat Sturza.

Reamintim că ieri s-a împlinit un an de la alegerile prezidențiale din 2020, cînd Maia Sandu a fost aleasă în calitate de președinte al Republicii Moldova.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?