Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sturza își ia rămas bun de la Guvernul Sandu

11 noi. 2019,, 11:17   Politică
6642 2

Fostul premier Ion Sturza se arată convins de faptul că actualul Guvern va fi demis și îi mulțumește deja Maiei Sandu pentru „guvernarea scurtă, sinceră, dar și plină de lecții”, scrie Noi.md cu referire la o postare de pe pagina sa de facebook a fostului prim-ministru. Acesta spune că trăiește o stare de „deja vu” și face o paralelă cu situația politică din 1999:

Mă amuz cît de similară este cu cea din toamna anului 1999! Orice s-ar spune, anii 1998-1999 au fost extrem de complicați. La toate belele care s-au acumulat obiectiv în perioada de tranziție, în august 1998 a venit din exterior o criză economică extrem de dură. Exporturile s-au oprit momentan, valută zero, o piramidă de datorii de stat, salarii și pensii neplătite cu anii, oamenii stînd la cozi să-și schimbe leii în dolari. În sistemul bancar (exagerat spus sistem) se „învîrteau” la un moment doar echivalentul unui milion de dolari! Un coleg din „conducerea de vîrf” se plimba cu calul la Condrița, altul cînta arii în papură la Holercani.

August, relaxați oamenii… A trebuit să tăiem în carne vie, dar să păstrăm, patetic vorbind, statul. Miraculos, dar spre sfîrșitul anului 1999 lucrurile au început să se redreseze, am evitat falimentul, salariile și pensiile curente se achitau la timp. Ce-i drept, mai rămîneau datoriile istorice. Ba am avut și un excedent bugetar de vreo 200 mil lei lăsat urmașilor. Plecat fiind, m-am bucurat (sincer) că succesorii noștri au menținut acest trend pozitiv. Puține din reformele noastre au fost reversate.

Pe plan extern eram considerați campionii reformelor. Programe cu FMI, cu BM. Urmau întîlniri cu Joschka Fischer, Albert Gore. La summitul UE de la Helsinki Republica Moldova urma să fie menționată ca țară eligibilă pentru integrarea europeană. Ratingul meu personal era de departe cel mai înalt la moment. Să trăiești și să huzurești…Dar…Am fost dat jos. De cine? De o coaliție ad-hoc de tot soiul: frontiști, comuniști, democrați. După demisie, popularitatea a crescut și mai mult. La noi îi iubesc pe cei obijduiți. Dar, atenție! Nu pe mult timp. La distanță de un an, nu mai rămăsese mai nimic. Partenerii externi? Fiți serioși! Ei lucrează cu guvernele existente, nu cu cele imaginare”, a scris Sturza.

Fostul premier dă de înțeles că lucrurile nu vor degrada în R. Moldova, dacă actualul Guvern va fi înlăturat, iar noua conducere va continua să țină R. Moldova pe linie de plutire.


„Retorica mea a fost exact ca a Maiei Sandu astăzi – se va prăbuși tot, nu se vor plăti salarii, nu vor veni bani din exterior, vor avea de suferit reformele în interesul poporului etc. Nu s-a prăbușit nimic. Succesorii comuniști au păstrat reformele, au revenit la programe cu FMI și BM și a început procesul de asociere cu UE”, a mai adăugat Sturza.

Totodată acesta spune că dacă ar fi făcut politică, dar nu tehnocrație și nu se încăpățîna să fie așa cum vrea el (moft juvenil), Moldova astăzi arata altfel.

”Aroganța, maximalismul, lipsa de experiență, capacitatea redusă de a înțelege cum e în politică mi-au jucat festa, politic vorbind.Și a mai fost un lucru. „Dragostea” unei părți a populației, care mă făcea să cred că sînt iubit și susținut. O corupere morală și pasională extrem de infidelă. Să știți că și în politică de la dragoste pînă la ură este doar un pas!”, a conchis Ion Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?