Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Sturza: Intuiesc că se doresc schimbări la BNM

18 mai. 2022,, 13:08   Politică
2616 0

Fostul premier Ion Sturza ironizează pe marginea declarației vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, precum că vina pentru creșterea prețurilor în R.Moldova o poartă Banca Națională.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Sturza menționează că inflația în Moldova în mare parte (70-80%) este de „import”. Totuși fostul premier se întreabă de ce membrii echipei economice a guvernului nu găsesc soluții la problemă în comun cu membrii Consiliului de administrație de la BNM.

"Domnul Popșoi, pentru cine nu știe, vicepreședintele parlamentului de la Chișinău, a găsit vinovatul de creșterea prețurilor – Banca Națională a Moldovei. Încă bine că nu Putin, căci am fi avut un scandal diplomatic.

Evident, teoretic, în economiile de piață dezvoltate băncile centrale sînt„responsabile” de controlul inflației. Dar tot atît de evident e că în Moldova încă nu putem vorbi de piață funcțională, iar BNM nu este Fed-ul american. Putem ridica ratele de refinanțare, putem steriliza masa monetară, reduce programele de stimulare. Ca la casele mari. Și? Nimic, doar o strangulare artificială a consumului și accesului la credite al populației și agenților economici. Cît de nebun trebuie să fii și ce afacere să ai ca să te creditezi cu 20%?!

Banal de spus, dar inflația în Moldova în mare parte (70-80%) este de „import”. Prin importul resurselor energetice, materiilor prime și mărfurilor de larg consum. Moldova nu este (încă) Coreea de Nord. Are o economie deschisă, dependentă de importuri.


Dar... Întrebarea pertinentă este: de ce inflația se duce spre 30(!), cînd o rată de referință ar fi de 16%?! E doar oferta monetară sau și incapacitatea guvernului de a interveni printr-o politică bugetar-fiscală adecvată? Sau și una, și alta? O întrebare retorică: cînd ultima dată membrii echipei economice a guvernului au stat la aceeași masă cu membrii Consiliului de administrație de la BNM?", se arată în postare.

Premierul mai afirmă că din declarațiile actualei guvernări reiese că se dorește schimbarea conducerii BNM, Sturza însă precizează că acum nu este momentul oportun pentru asemenea mișcări.

"Sau o altă întrebare pe înțelesul tuturor (sper, și al domnului Popșoi): de ce uleiul de import este mai ieftin decît cel produs local? Vă spun eu, pentru că vă temeți să spargeți monopolul companiei care a găsit „limbă comună" cu toate guvernele de la Voronin încoace. Evident, compania este în extaz, raportează profituri record. Cum să nu, dacă cumpără semințele de la fermierii locali de două ori mai ieftin decît prețurile internaționale și vinde uleiul la nivel de supermarket de pe Champs Élysées!

Nu sunteți în stare (nu vreți) să spargeți monopolul construit în trecut cu complicitatea lui Voronin și Plahotniuc? Pentru ce mai aveți Consiliul concurenței, că de Ministerul Agriculturii nici nu mai vorbim, e ca și inexistent?

Banca Națională - da, dar și o implicare a guvernului în coordonare și dragoste cu BNM nu ar strica.

P.S. Intuiesc că se doresc schimbări la BNM. E ok, poate este o incompatibilitate și diferență de viziune. Dar nu azi și nu într-un mod atît de „fin”", se mai arată în postare.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?