X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Sturza, despre legea Magnitsky: ”Pare un plagiat neinspirat. Tot din cauza lipsei de idei?”

21 dec. 2022,, 13:50   Politică
2784 0

Legea Magnitsky, care se vrea a fi aprobată pînă la finalul anului, ”pare a fi un plagiat neinspirat”. De această părrere este fostul prim-ministrul al Republicii Moldova, Ion Sturza.

Potrivit lui, nu în toate cazurile sancțiunile internaționale pot fi aplicate și în cazul țării noastre.

”Ideea de a introduce sancțiuni împotriva propriilor cetățeni pare a fi un fake news. Inventat de dușmanii guvernării. Ei, se pare că nu este chiar așa. Cred că acei cineva, supărati pe lipsa de rezultate și blocajul din justiție, sînt gata să ia măsuri mai radicale. Extrajudiciare. Măsuri care ar lipsi de drepturi constituționale propriii cetățeni. Evident, și mie nu-mi plac complicii lui Șor și ai lui Plaha, părtașii crimelor făcute de aceștia. Evident, am și eu o listă de oameni cu care, cel puțin, nu o să mă salut. Dar e una să-i ignor și alta să le dau cu bîta-n cap. Evident, atîta timp cît nu există o sentință de judecată, iar eu nu sînt împuternicit să o pun în aplicare”, a scris Sturza pe pagina sa de facebook.

Totodată, acesta menționează că exemplul sancțiunilor introduse de alte state - SUA, UE etc. - în cazul dat nu este relevant. Potrivit lui, acele sancțiuni sînt îndreptate împotriva cetățenilor altor state.


”Acele sancțiuni sînt îndreptate împotriva cetățenilor altor state. De care pe dînșii deseori îi doare în cot. Și mai e un aspect, în țări precum SUA există un întreg mecanism birocratic, care analizează aceste sancțiuni, le motivează, și le asumă. Ministerul Finanțelor, cel al Justiției. Noi pe cine avem, cine își asumă? „Edinoe okno"? Și asta cu Magnitsky... Pare un plagiat neinspirat. Tot din cauza lipsei de idei?

P.S. Știu că pe unii îi va mira această opinie mai altfel și vor arunca cîțiva bolovani peste Fb.

Da, repet, eu sînt un ferm susținător al actualei guvernări. Recunosc și mă bucur de multiplele realizări.

Dar...

Sînt puțin „epuizat” de numeroasele „surprize” din ultimul timp, kinder surprize”, a scris Sturza.

Reamintim că ministerul Justiției a publicat Legea Magnitsky Moldova, menită să implementeze măsurile restrictive internaționale împotriva persoanelor implicate în fapte ce au atentat la drepturile fundamentale ale omului, la democrație și statul de drept.

Documentul a fost prezentat pe 9 decembrie de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe comune cu premierul Natalia Gavrilița. Proiectul a fost prezentat la scurt timp după ce guvernul Marii Britanii a anunțat includerea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor în lista persoanelor vizate de sancțiuni.

Potrivit documentului, proiectul de lege a fost inspirat atît din legislația SUA, cît și din cea a Marii Britanii, Canadei și Lituaniei.

6
3
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?