Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Sturza: ”Cea mai mare pacoste în guvernarea Republicii Moldova este lipsa de continuitate”

23 iun. 09:00   Politică
1348

Cea mai mare pacoste în guvernarea Republicii Moldova este lipsa de continuitate odată cu schimbarea puterii politice. De această opinie este fostul premier Ion Sturza, informează Noi.md

Într-o postare pe pagina sa de facebook acesta spune că de cele mai multe ori o schimbare a puterii vine cu schimbarea întregii garnituri de funcționari.

”Cutuma e că, odată ce pleacă „ai lor”, se schimba toată garnitura de funcționari pînă la „mătura” de la prefectură.

De ce? Doar nu este întocmai legal...

Lipsa de încredere în „ai lor". Dar și hoarde de activiști de partid, rude de-ale lor și lăturași dornici de a se pricopsi cu o slujbă la stat. Undeva e și de înțeles, pentru ce am luptat?!


Problema e că nou-veniții habar nu au cu ce se mănîncă noul job. Rateul poate să fie de 100 la 100!”, a scris fostul premier.

Totodată, acesta menționează că ”în țările (mai) civilizate există o protecție de „noii proști”.

”Se schimbă doar funcțiile iminent politice. În rest, de la secretar de stat în jos, nu. Ei sînt funcționari publici cu grade și au „grijă de țară”, indiferent ce grup politic este la guvernare. Contează doar evaluarea lor profesională, nu și fidelitatea politică. Evident, asta în cazul ideal, mai rar întîlnit, inclusiv la „ei”.

Dacă vrem să ne dezvoltăm și aparatul birocratic să-și păstreze memoria instituțională, trebuie să trecem peste cutumă și orgolii și să construim o clasă de funcționari profesioniști.

Guvernarea actuală, care nu are multe de moștenit din trecut, poate și trebuie să facă această transformare, lucru infinit mai important pentru o bună guvernare decît lozincile și îndemnurile”, a concluzionat Sturza.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав