X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Sturza: ”Calea spre UE e „presărată” cu aproape 100(!) de mii de pagini de criterii”

24 iun. 2022,, 10:31   Politică
3066 0

Calea spre UE e „presărată” cu aproape 100(!) de mii de pagini de criterii, însă se merită. De această părere este fostul premier Ion Sturza, informează Noi.md

”Statutul de țară candidat a fost visul și munca (deja) a generații în Republica Moldova. E o ancoră mult dorită de care poate să ne rupă doar brutalitatea unui război...”, a scris Sturza pe pagina sa de facebook.

”Să nu uităm că istoria o fac oamenii. Și aici voi fi patetic. Atunci când ceva timp în urmă doamna Maia Sandu îmi povestea de statutul de candidat, eu cu experiență și micile mele cunoștințe în domeniu ziceam (în sinea mea): e puțin ambițios. A reușit! Cu tenacitate, încăpățânare și abilități extraordinare de comunicare cu liderii mondiali. Evident, a fost o muncă colectivă și de echipă. Dar rolul personalității în istorie este evident pentru mine. Iar acum, mai puțin patetic. Calea spre UE e „presărată” cu aproape 100(!) de mii de pagini de criterii. Muncă mare și dedicație. Dar prețul, Moldova europeană, merită”, a mai menționat Sturza.

Reamintim că la 23 iunie, Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, acest statut a fost acordat și pentru statul vecin, Ucraina. Anunțul a fost făcut joi seara de către președintele Consiliului European, Charles Michel. Autoritățile de la Chișinău au declarat că decizia adoptată de către toți cei 27 de lideri europeni în cadrul Summit-ului Consiliului Uniunii Europene este una istorică și care deschide o nouă filă în istoria modernă a țării.

Statutul de candidat la aderare acordat Republicii Moldova vizează realizarea mai multor reforme importante. Printre care: lupta cu corupția, reforma justiției, implementarea angajamentului de „dezoligarhizare”, lupta împotriva criminalității organizate, a spălării banilor, reforma administrației publice, inclusiv îmbunătățirea procesului de achiziții publice, sporirea implicării societății civile în procesele de luare a deciziilor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?