Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Stoianoglo: În procuraturi se încalcă drepturile omului și se fac bani

17 dec. 2019,, 08:44   Politică
8667 3

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, consideră că șeful suspendat din funcție al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, nu și-ar fi permis să facă diferite declarații referitor la delegarea lui la Procuratura Generală (PG) și să aducă anumite acuzații, dacă nu ar fi avut susținere politică.

Șeful PG a refuzat să spună din partea cui are Morari susținere politică, dar a făcut trimitere la declarațiile unor politicieni și ale unor reprezentanți ai societății civile, făcute în spațiul public în susținerea șefului PA. Potrivit lui, „unii procurori”, printre care și Viorel Morari, au ieșit din zona de confort și, avînd o anumită susținere politică, au început să se ocupe de populism, transmite NOI.md cu referire la ipn.md.

„ Eu sînt convins că fără susținere politică domnul Morari nu și-ar fi permis asemenea lucruri pentru că în sistemul procuraturii, unde este o ierarhie administrativă clară, procesuală, există anumite reguli de Joc, procurorii nu se comportă astfel. În Procuratură nu poate exista anarhie, în Procuratură nu pot exista anumite acțiuni independente, cu toate că inclusiv deciziile procurorului general au procedura de contestare”, a declarat șeful Procuraturii Generale în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Potrivit lui, în perioada șefiei lui Eduard Harunjen, la PG practic lipseau instrumentele de control asupra PAși Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze speciale (PCCOCS).

Șeful PG declară că ceea ce s-a întîmplat în Procuratura Generală, în PA și PCCOCS înseamnă doar faptul că „în aceste procuraturi nu există supremația legii, nu se respectă drepturile și interesele cetățenilor, sînt urmăriți oameni, se distruge business-ul oamenilor, se distrug companii, în aceste procuraturi oamenii cîștigă bani”. Potrivit lui, cele două procuraturi specializate au fost înzestrate cu toate instrumentele de violență și urmărire a oamenilor.

„În timpul conducerii mele la PG nu vor exista procuraturi care nu vor fi în sfera controlului. Aceasta nu înseamnă că mă voi implica în examinarea unor procese penale concrete, dar eu trebuie să cunosc care este situația în aceste procuraturi legată de drepturile omului, trebuie să știu la ce etapă se află aceste procese penale, cîte sînt la număr, cîți oameni sînt atrași la răspundere, cîte dosare au fost expediate în instanță, care este soarta acestora”, a notat Alexandr Stoianoglo.

Totodată, procurorul general spune că fostul șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, nu va reveni în fruntea instituției, iar Viorel Morari, teoretic, ar putea să revină la șefia PA, dar acest lucru va depinde de rezultatele verificării. „Dacă în rezultatul verificării se va stabili că au fost încălcate grav drepturile și interesele oamenilor, legate de drepturile de bază: dreptul la libertate, la circulație liberă, dacă se va stabili că nu a existat o anchetare transparentă a multor dosare, că oamenii s-au aflat cu anii sub arest, atunci față de domnul Morari, la fel, vor fi întreprinse măsuri de ordin organizatoric”, a spus el.

Săptămîna trecută, Procuratura Generală a anunțat că procurorul-șef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o lună la PG, iar procurorul-șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni în funcția sa de procuror în Procuratura Anticorupție. Totodată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a controlului complex al activității celor două procuraturi specializate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?