X 
Cutremure stiri: 506

Stoianoglo, despre legea ce permite distrugerea actelor legate de pre-vetting și vetting: Tentativă de a îngropa adevărul

27 sep. 17:08   Politică
3 ore in urma 994 0

O tentativă de a îngropa adevărul. Așa a calificat candidatul la funcția de șef de stat, Alexandr Stoianoglo, legea votată de PAS, care permite distrugerea actelor legate de pre-vetting și vetting.

"Într-o mișcare îngrijorătoare, guvernarea a lansat o ofensivă legislativă alarmantă, permițînd distrugerea actelor legate de pre-vetting și vetting. O decizie care ridică mari semne de întrebare privind legalitatea procesului de evaluare a procurorilor și judecătorilor. Acțiune ce trădează că, intenția a fost, de fapt, subjugarea și controlul justiției, și nicidecum reforma ei.

Oricine a lucrat în instituții publice știe bine că există reguli clare privind arhivarea, păstrarea și distrugerea documentelor. Vorbim despre drepturile fundamentale ale persoanelor supuse evaluării.

În timp ce societatea e invitată să creadă în succesul reformei justiției, în realitate, ea a fost descalificată, devenind o ciornă ștearsă. Or, în loc să ne îndreptăm spre o justiție curată, guvernarea recurge la practica ascunderii urmelor. O tentativă de a îngropa adevărul", a precizat fostul procuror general.

Alexandr Stoianoglo mai spune că acțiunile guvernării trădează teamă și disperare:


"Asemenea arderii probelor înainte de evadare, acțiunile guvernării trădează teamă și disperare. Doar că la un moment dat, cei responsabili, inclusiv membrii secretariatului comisiei, vor trebui să răspundă. Pentru fiecare act semnat, iar ulterior, distrus.

Prin urmare, toate deciziile comisiilor de evaluare pot fi considerate compromise, iar hotărîrile bazate pe ele - anulabile. Întrebarea e cine va răspunde pentru prejudiciul de milioane de euro cheltuite pentru pseudo-reforma justiției din Moldova?

Amintesc că, termenul de păstrare a unui dosar judecătoresc e de zeci de ani. De ce atunci dosarul evaluării unui judecător trebuie nimicit? De ce vă temeți, domnilor reformatori și evaluatori?"

Avocata Nicoleta Hriplivîi Caminschi critică votarea, în lectură finală, fără consultări suplimentare a proectului de lege. „Este oare aceasta o cale corectă pentru a asigura transparența și încrederea publică în procesul de reformă?! Cum e posibil ca un astfel de proiect să treacă în 3 minute în lectura a treia, fără dezbateri, la sfîrșitul zilei?!”, a scris avocata, într-o postare publică.

Cu o reacție a venit și judecătoarea Victoria Sanduța, eliberată recent din funcția de judecător, prin decretul semnat de Maia Sandu. Potrivit ei, distrugerea documentelor esențiale pentru evaluarea integrității magistraților și procurorilor limitează accesul publicului la informații cruciale despre procesul prin care acești actori cheie ai sistemului de justiție sînt verificați.

Magistrata Marina Rusu, trage și ea un semnal de alarmă. „Această lege riscă să submineze orice progres real în reforma justiției, iar efectele pe termen lung ar putea fi devastatoare, nu doar pentru credibilitatea guvernării, ci și pentru protejarea drepturilor omului în Republica Moldova”, a atenționat judecătoarea,

17
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав