X 
Cutremure stiri: 505

Stoianoglo: Aderarea la un bloc militar ar transforma Moldova într-o țintă în eventualele conflicte militare

31 iul. 05:29   Politică
6323 0

Fostul procuror general, care și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din toamnă, Alexandr Stoianoglo, a subliniat recent importanța statutului de neutralitate al Republicii Moldova din Constituția R. Moldova, considerînd că aceasta este soluția optimă pentru unificarea țării și menținerea păcii.

"Modelul acesta de neutralitate a fost stabilit acum 30 de ani cînd a fost adoptată Constituția R. Moldova. În opinia mea, în momentul respectiv, decizia era cea mai reușită. Consider că și în timpul actual, statutul de neutralitate permite să păstrăm pacea în țară, este unica posibilitate care va contribui la unificarea țării, mă refer aici la Transnistria și multe, multe lucruri care pot fi rezolvate," a declarat Stoianoglo în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a evidențiat și faptul că, deși există dezavantaje, cum ar fi lipsa unui adăpost securitar, problema principală constă în faptul că modelul de neutralitate nu a fost dezvoltat corespunzător în Moldova. "Nu este suficient de a anunța la nivel constituțional că noi sîntem un stat neutru, noi trebuie să întreprindem niște pași concreți pentru recunoașterea neutralității la nivel internațional."

Stoianoglo a argumentat că neutralitatea este esențială pentru a evita implicarea în conflicte militare și pentru a preveni folosirea teritoriului Republicii Moldova pentru desfășurarea trupelor străine.

"Trebuie să întreprindem anumiți pași aici în R. Moldova și atunci statutul de neutralitate va avea altă putere. Cel puțin, asta va permite de a nu ne implica în conflictele militare, să nu folosim teritoriul R. Moldova pentru desfășurarea trupelor militare ale altor state."


Referindu-se la ideea aderării la un bloc militar, Stoianoglo a exprimat rezerve serioase.

"În ultimul timp am auzit multe voci, că iată, dacă aderăm la un anumit bloc militar atunci vom avea un adăpost, eu nu cred că asta este atît de simplu. În primul rînd, R. Moldova nu este în stare financiar să întrețină o armată modernă. Pe de altă parte, dacă noi nu putem întreține sistemul de învățămînt, domeniul medical, domenii care demonstrează nivelul de viață al oamenilor, domenii de care oamenii au nevoie în primul rînd, nu cred că este justificată cheltuirea unor bani enormi pentru întreținerea armatei."

Referitor la o eventuală aderarea la NATO, fostul procuror, a explicat de ce, această acțiune ar putea aduce riscuri suplimentare: „Să presupunem că R. Moldova ar putea adera la un bloc militar, acesta poate fi în spațiul european, atunci este vorba despre NATO. R. Moldova va fi un loc unde vor fi dislocate subdiviziunile NATO, iar în cazul de față R. Moldova va fi o țintă pentru eventuale conflicte militare. În opinia mea, noi trebuie să fim foarte echilibrați cînd vorbim despre asta.”

În concluzie, Stoianoglo a reafirmat că menținerea neutralității este esențială pentru stabilitatea și securitatea Republicii Moldova: „Eu susțin poziția că noi trebuie să păstrăm neutralitatea R. Moldova.”

75
0
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав