TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Sternioală iese la rampă: Se declară nevinovat

Fostul vicepreședinte al Colegiului Civil al CSJ, Oleg Sternioală, pledează nevinovat și consideră că procesul penal și învinuirile Procuraturii Anticorupție sînt „doar formale” și au drept scop înlăturarea sa din sistemul judecătoresc.

Oleg Sternioală a reacționat prin intermediul avocaților săi care au expediat presei o declarație, transmite NOI.md cu referire la jurnal.md.

„Nu am reacționat niciodată la afirmațiile manipulatoare și mincinoase ale procurorului Roman Statnîi, deoarece credem ferm că justiția se înfăptuiește și trebuie să se înfăptuiască în cadrul Instanțelor de judecată într-un proces bazat pe lege, așa cum prevede legislația națională în vigoare. (...) Evoluțiile procesuale din săptămîna precedentă, din punct de vedere legal, demonstrează că au fost depășite limitele admisibile”, se arată în declarație.

„Nu cunoaștem și nu ne interesează controlul organizat de Procuratura Generală la acest procuror. Știm însă că exact cu astfel de „probe” mincinoase Roman Statnîi își motivează și ordonanțele abuzive și ilegale, pe care le emite. (...) La fel s-a întîmplat și cu cele tocmai cinci tentative de efectuare neautorizată a cercetării la fața locului (la domiciliul dlui Oleg Sternioală). Evidențiem faptul că scopul așa-numitor cercetări la fața locului nu era evaluarea imobilului (așa cum a afirmat Statnîi), ci să pătrundă repetat în imobil pentru o altă percheziție. Menționăm că pe data de 4 noiembrie 2019 acesta a efectuat deja o percheziție neautorizată”, se mai spune în declarație.

Reacția lui Sternioală vinde după ce, la sfîrșitul săptămînii trecute, procurorii anticorupție au încercat din nou să pătrundă în gospodăria sa pentru a evalua imobilul, însă nici de această dată nu au putut să-și ducă misiunea pînă la capăt.


Amintim că pe numele lui Oleg Sternioală a fost pornit un dosar penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, „caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.

Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului. Verificările oamenilor legii arată că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa șapte milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

La începutul lunii decembrie, Oleg Sernioală a depus cerere de demisie, fiind acceptată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load