Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Stepaniuc: România este cea care ne presează să studiem Istoria Românilor

19 dec. 2018,, 16:00   Politică
8081 15

Studierea Istoriei Românilor în școlile din Moldova este o consecință a presiunii exercitate de România asupra intelectualității de la noi, este de părere fostul vicepremier Victor Stepaniuc, notează Noi.md.

Potrivit lui, din cauza acestor presiuni, generații întregi au fost și rămîn a fi ținute departe de adevărul istoric.

„Fenomenul acesta este încurcat, este unul geopolitic, fiindcă cine ne presează astăzi pe noi să studiem Istoria Românilor? România face o presiune foarte mare asupra intelectualilor din Republica Moldova, asupra Academiei de Știință și a oamenilor de știință de la noi. Ei, din păcate, prin diferite proiecte de corupere a intelectualilor scriu aceea ce doresc și își formulează această politică culturală, educațională cum doresc ei. Mai sînt și alte țări cointeresate în acest proces distructiv, însă avem foarte mulți susținători în Europa și cred că trebuie să revenim la această disciplină – Istoria Moldovei”, a declarat Stepaniuc în cadrul unei emisiuni la Accent TV.

Politicianul mai afirmă că Republica Moldova este un stat vechi cu tradiții, cu o istorie bogată care trebuie cunoscută de fiecare cetățean, acesta fiind un drept fundamental.

„Acum Istoria Românilor are și mai multe pagini falsificate, dar adevărul istoric trebuie căutat. Asta nu trebuie să ne priveze pe noi de dreptul ca popor, ca națiune de a ne cunoaște istoria națională. Pe masa profesorilor trebuie să stea manualul de Istoria Moldovei. Manualul de Istoria Românilor nu ne dă răspuns la întrebările respective: ce a fost Moldova, ce este, ce va fi…”, a adăugat Stepaniuc.


Fostul vicepremier a mai remarcat că a pledat pe parcursul a 30 de ani pentru studierea Istoriei Moldovei în școli, inclusiv din postura sa de pedagog.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?