X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Stepaniuc: Nu pot accepta falsuri și interese obscure în politică...(VIDEO)

31 mar. 2018,, 10:01   Politică
8005 8

Alegerea făcută în 2010 de a se retrage din marea politică a fost una complicată, dar în același timp conștientă, își amintește fostul fruntaș comunist Victor Stepaniuc.

O figură politică importantă în echipa lui Vladimir Voronin, fost deputat și ex-vicepremier pe probleme sociale, Victor Stepaniuc susține că s-a regăsit după ruptura de PCRM în activitatea didactică, fiind deja de ani buni decan la Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice din cadrul IRIM.

Ce l-a determinat să „ardă podurile” cu PCRM în 2010 și de ce nu-i poate ierta nici pînă astăzi președintelui Voronin greșelile strategice comise în 2009, Victor Stepaniuc a relatat într-un interviu pentru Noi.md.

„După evenimentele din aprilie 2009, am avut o criză profundă în PCRM, în echipa președintelui Voronin, o criză apărută încă după 2005, din cauza unor proiecte social-economice, care slăbeau potențialul clasei de mijloc. În cadrul crizei din 2009 am propus niște soluții, am considerat greșită analiza și atitudinea dlui Voronin asupra evenimentelor și tacticii partidului. Suveranitatea poporului, transmisă legal, constituțional PCRM- lui în alegerile parlamentare din aprilie 2009, 60 de mandate, majoritatea parlamentară – toate au fost aruncate de președintele Voronin atunci la pămînt. Strategic aceasta a fost o greșeală, care a costat mult R. Moldova în anii următori, care ne costă și astăzi”, a menționat intervievatul.

Politicianul spune că s-a simțit confortabil în toate funcțiile deținute, iar atunci cînd „nu a fost înțeles și acceptat, a trîntît ușa”, un principiu de care se conduce pînă astăzi. „Nu pot apăra și susține falsuri și interese obscure în politică...Nu am plecat pe întuneric, așa cum au făcut-o alții. Eu de fiecare dată mi-am lămurit poziția în cadrul plenarelor de partid, nu am aderat peste noapte la partidele de la guvernare...”, a precizat el.


Chiar dacă au urmat unele oferte de implicare în politică, fostul vicepremier afirmă că nu a văzut un proiect demn de atenție.

„Am avut în ultimii 8 ani cîteva propuneri la care nu am aderat din principiu. Eu în funcții înalte am fost deja și nu am ambiții să particip în jocuri politice, să fiu președinte sau prim-ministru, îmi cunosc limitele. Dar consider că clasa politică trebuie reorganizată, iar stînga, forțele patriotice, centriste trebuie consolidate. Colaborez în ultimi ani cu socialiștii și președintele Dodon, îmi doresc în aceste timpuri grele mai multă coeziune”, a remarcat intervievatul.

Participarea la alegerile parlamentare din acest an rămîne un semn de întrebare pentru Victor Stepaniuc. Decizia de a candida sa nu, spune că nu-i aparține doar lui.

„Dacă o să considere necesar colegii, acei oameni care mă cunosc, acele grupuri importante politice, intelectuale că merit, nu o să fiu împotrivă, experiență, cunoștințe și putere sînt! Dar astăzi situația este destul de încurcată”, a conchis Stepaniuc.

Victor Stepaniuc a fost deputat în Parlament pe listele PCRM între 1996-2010, viceprim-ministru în perioada anilor 2008 - 2009.

Alte materiale din cadrul rubricii: "Demnitari de stat. Ieri și Azi" - găsiți aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?