X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Stepaniuc, despre blocajul din actualul Parlament

2 mai. 2019,, 12:10   Politică
3791 3

Fostul deputat, în mai multe legislaturi, Victor Stepaniuc a vorbit despre cîteva scenarii în cazul în care Curtea Constituțională îi va oferi șefului statului posibilitatea de a propune un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere a Parlamentului.

Victor Stepaniuc a declarat că, în cazul în care Curtea Constituțională îi va permite președintelui țării să propună o candidatură la funcția de premier fără a fi constituite organele de conducere ale Parlamentului, acest demers al Președintelui ar putea servi drept un catalizator pentru formarea viitoarei majorități parlamentare.

„Dumnealui poate să emită decretul, după care va purta discuții cu toate fracțiunile și va spune că țara are nevoie de guvernare. Am putea intui că președintele va numi o așa candidatură care să fie una de compromis, neafiliată vreunui partid. Și atunci toate aceste trei fracțiuni care numeric sînt mai mari, vor ajunge într-o situație delicată. Să spună nu, le va fi complicat, să spună da, va însemna că trebuie urgent să înceapă negocierile ca să se înțeleagă,” a spus Stepaniuc în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik.

Fostul deputat s-a referit și la legislația care reglementează procedura de formare a structurilor Parlamentului. El a menționat că aceasta este ușor evazivă și că în alte state procedura respectivă este descrisă mai clar.

„Actualul Parlament va trebui să modifice cadrul legal pentru a concretiza mai multe lucruri referitor la debutul mandatului unui Legislativ. Cine convoacă prima ședință, ce drepturi și obligațiuni are acest decan de vîrstă al Parlamentului. Are sau nu dreptul această persoană să blocheze activitatea tuturor deputaților care reprezintă suveranitatea poporului”, a mai precizat Victor Stepaniuc.


Potrivit legislației naționale, dacă pînă la mijlocul lunii iunie forumul legislativ, ales pe data de 24 februarie 2019, nu va adopta nici o lege, președintele țării se va adresa Curții Constituționale cu solicitarea de a stabili dacă există circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. Dacă Înalta Curte va stabili existența acestor circumstanțe, atunci șeful statului va semna decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?