Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Stepaniuc: A ataca statutul limbii ruse este un act provocator

6 iun. 2018,, 10:40   Politică
3684 16

Hotărîrea Curții Constituționale prin care Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești a fost declarată depășită a bulversat o bună parte a societății, susține fostul vicepremier Victor Stepaniuc, citat de Noi.md.

Într-un comentariu pe o rețea de socializare, Stepaniuc a declarat că ”promotorilor isteriei rusofobe” ar trebui să le fie rușine pentru aceste acțiuni.

„Orice intelectual care nu înțelege rolul comunicării într-o societate multietnică, multiculturală este un pseudo-intelectual”, a menționat Stepaniuc.

Fostul vicepremier a remarcat că limba rusa este limba funcțională a majorității minorităților naționale din Moldova, îndeosebi pe teritoriul Găgăuziei, regiunii transnistrene, la Bălți, Taraclia. „A ataca statutul limbii ruse din Constituție și din legile R.Moldova este un act nesăbuit, provocator, îndeosebi în condițiile cînd se caută soluții pentru rezolvarea problemei transnistrene”, a punctat el.

În opinia lui Victor Stepaniuc, cunoașterea limbii ruse îi favorizează pe moldoveni în toate domeniile, de la un simplu muncitor pînă la un om de știință, și oriunde în lume s-ar afla. „Acum niște răufăcători, niște oameni întunecați vor să îi lipsească pe moldoveni de acest avantaj! Nu rusolingvii, ci toată societatea moldovenească trebuie sa pledeze pentru păstrarea statutului limbii ruse în Moldova”, a subliniat Stepaniuc.


Totodată, fostul vicepremier a amintit că în Moldova limba rusa, a doua după limba moldovenească, a existat de secole, de la primele legende despre formarea Țării Moldovei, cronicele moldovenești din sec. XV- XVI și pînă la multiple documente a curților domnitorilor moldoveni.

Potrivit lui, anume Legea despre limba de stat și funcționarea limbilor vorbite în Moldova, adoptată la 31 august 1989, a stat la baza consolidării suveranității si independenței țării. Această lege a fost un compromis, a conchis Stepaniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?