X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Starîș: "Oricum va trebui să restabilim relațiile cu Rusia "

10 noi. 2022,, 10:45   Politică
3086 2

Nu trebuie să distrugem relațiile moldo-ruse, deoarece țările nu sînt doar parteneri economici și strategici și sînt legate de o prietenie de secole, iar Rusia, în persoana Uniunii Sovietice, a fost întotdeauna garantul suveranității Republicii Moldova, a identității naționale a poporului moldovenesc.

Despre acest lucru a declarat deputatul Parlamentului Republicii Moldova din blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Constantin Starîș într-un interviu acordat "Евразия.Эксперт", analizînd semnificația relațiilor moldo-ruse și diferența dintre cursurile estice și occidentale în geopolitică.
El a menționat că Moldova este 100% dependentă de aprovizionarea cu energie din Federația Rusă, iar producătorii săi agricoli sînt foarte dependenți de piețele de desfacere, iar astăzi, cînd livezile de mere sînt tăiate, acest lucru se simte deosebit de mult.
"De îndată ce piața s-a închis, gata, acest tip de activitate nu mai are nici un rost. Alternativa europeană, despre care ni se tot spune, nu funcționează în niciun fel. Nu reușesc încă fermierii noștri să cultive un astfel de produs care să corespundă standardelor europene. Da, noi avem fructe și legume foarte gustoase, dar, după cum știți, în Europa există multe criterii diferite în baza cărora produsele pot fi vîndute. Încercările de a căuta undeva în Egipt, de asemenea, nu au avut succes. Prin urmare, pentru o țară agrară precum Moldova, cu siguranță este foarte important de menținut piețele de vînzare din Rusia și CSI. Dar actuala guvernare a Moldovei distruge în mod intenționat relațiile atît cu Rusia, cât și cu Belarus", a spus Constantin Starîș.
El a atras atenția asupra faptului că, potrivit statisticilor, în Belarus sînt vîndute cele mai multe vinuri moldovenești.
"Și guvernarea noastră îndrăznește să aducă, practic pe loc gol, situația la ruperea relațiilor diplomatice prin crearea unui fel de "societate de prietenie" formată din reprezentanți ai majorității parlamentare și ai "Belarusului democratic" care poartă numele lui Tihanovskaia. În opinia mea, acesta este un pas extrem de perspectivă scurtă, dar se pare că este la fel dictat de stăpînii autorităților din Moldova. Dar oricum va trebui să restabilim relațiile cu Rusia", a declarat deputatul Parlamentului Republicii Moldova din blocul Comuniștilor și Socialiștilor.
20
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?