X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Starea de urgență va fi prelungită cu încă 60 de zile

30 noi. 2022,, 15:23   Politică
2754 0

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de hotărîre prin cere prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării din 6 decembrie pentru încă 60 de zile.

Potrivit ministrului afacerilor interne, Ala Revenco, necesitatea prelungirii stării de urgență vine drept urmare a consecințelor războiului din Ucraina asupra țării noastre și în special deconectarea energiei electrice pe întreg teritoriul țării.

”În condițiile în care atacurile cu rachete continuă asupra Ucrainei, Republica Moldova s-ar putea confrunta săptămînat cu deconectări energetice. Toate amenințările și riscurile legate de conflictul militar din Ucraina poate crește presiunea asupra autorităților din țara noastră. În condițiile în care criza poate să se aprofundeze în contextul riscurilor la nivel local, este nevoie de a prelungi starea de urgență”, a declarat Revenco în cadrul ședinței guvernului de astăzi.

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a menționat că nu există dubii în privința necesității prelungirii stării de urgență.

”Am solicitat de la cancelaria de stat să sistematizăm toate datele care vin din teritoriu. Și să pregătim tot mai bine oamenii noștri de asemenea eventualități. Sperăm foarte mult ca ele să nu se întîmple, dar trebuie să fim pregătiți de oricare scenarii. Să comunicăm eficient și la timp cu toți oameni ca ei să știe cum să își modifice comportamentul. Am vorbit de mai multe ori la parlament că este necesar de acest instrument pentru că noi nu avem alte pîrghii ca să luăm decizii care ar produce efect imediat. Iată de ce este necesar să modificăm constituția care ar permite să avem ordonanțe de urgență”, a declarat Gavrilița.


De menționat că ordonanțele de urgență sînt acte ale guvernului în situații de urgență. În România aceste acte de urgență, deși intră imediat în vigoare, ele totuși sînt supuse verificărilor și controlului parlamentului.

Un proiect de modificare a constituției, în sensul introducerii noțiunii de ordonanță de urgență este examinat în prezent în cadrul Ministerului Justiției. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul ședinței de către ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.

1
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?