Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Stamate spune că evaluarea procurorului general nu este propusă doar de „dragul” lui Stoianoglo

18 aug. 2021,, 15:48   Politică
3214 14

Deputata PAS Olesea Stamate a asigurat că mecanismul de evaluare a procurorului general nu este propus doar de dragul actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo. „Nu e de one time”, a punctat aceasta.

În cadrul consultărilor, din partea reprezentanților procuraturii, dar și din societatea civilă, cum ar fi cunoscutul activist Pavel Grigorciuc, și-au exprimat părerea că mecanismul de evaluare este propus intenționat pentru a merge spre demiterea lui Alexandru Stoianoglo care deține funcția de procuror general al Republicii Moldova, avînd un mandat fix de 5 ani, notează realitatea.md.

La un moment dat, a intervenit deputata PAS Olesea Stamate, fosta ministră a Justiției asigurînd că este planificată și propunerea unui extramecanism pentru întregul corp de procurori.

„V-ați referit la curățarea întregului corp de procurori și asta știți foarte bine că este planificat mecanismul de extraevaluare a judecătorilor și procurorilor la care nu se renunță. Proiectul va fi supus discuțiilor publice în luna septembrie și veți putea participa atunci la discuție. Acel proiect care este global, unul mult mai comprehesiv. Propriu-zis exercițiu de evaluare urmează să se înceapă la începutul anului 2022 și va viza absolut toți procurorii, toți judecătorii, toți ofițerii anticorupție, de integritate și respectiv toți vor trece prin acel filtru”.

„Mecanismul propus în acest proiect de lege nu-l vizează pe domnul Stoianoglo, este un mecanism care există în România, vedeți și legea din Slovenia, un mecanism care permite ca procurorul general să fie responsabil pentru acțiunile sale, nu doar procurorul general actual, ci și toți ceilalți procurori care vor urma, la fel cum fiecare procuror de rînd trebuie să fie responsabil de acțiunile sale. În cazul în care mecanismul care este propus de autorii proiectului de lege trebuie să fie îmbunătățit, tocmai acesta este sensul discuțiilor de azi, dar să fie foarte clar că nu este un mecanism pentru o zi, nu este one-time, da? Deci, de o dată. Este un mecanism care urmează să asigure responsabilizarea procurorului general și eventual a procurorilor-șefi pentru mulți ani înainte”, a adăugat Stamate.


Potrivit acesteia, vor fi introduse mecanisme de acest fel și în cadrul diferitor autorități, pentru că „o persoană cu un mandat fix, care nu încalcă legea penală, dar care nu livrează nici rezultate, nu este logic să o păstrăm în funcție și să-i plătim salariu din bani publici”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?