Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Stamate explică de ce președintele a refuzat să semneze decretele de demisie a trei miniștri

5 ian. 2021,, 10:58   Politică
8703 8

„Este de înțeles că nicio persoană nu poate fi forțată să muncească și nu a fost nici pe departe scopul nostru să obligăm pe cineva să rămînă. Însă, atît timp cît legea nu reglementează această procedură, nu am considerat judicios să emitem un decret în acest sens”.

Cu o asemenea explicație a venit Olesea Stamate, consiliera în domeniul juridic a președintei Maia Sandu, cu privire la refuzul de a emite decrete de demisie a celor trei miniștri, scrie realitatea.md.

Astfel, Stamate explică din punct de vedere juridic și procedural care sînt prevederile Constituției și a legii privind activitatea Guvernului. După cum informează consiliera prezidențială, atît Constituția, cît și Legea cu privire la Guvern nu reglementează clar procedura de demisie a unui ministru din cadrul Executivului demisionar.

„Legea cu privire la guvern spune clar (art. 14) alin (3) Prim-ministrul este în drept să demisioneze din proprie inițiativă prin depunerea unei cereri scrise adresate Parlamentului sau prin anunț public. (4) Demisia Prim-ministrului antrenează de drept demisia întregului Guvern. Mai departe, același articol spune că (6) Demisia de drept a întregului Guvern nu necesită îndeplinirea vreunei condiții de formă sau de procedură.

Din momentul cînd Ion Chicu a declarat că Guvernul condus de el demisionează, întreg cabinetul de miniștri a intrat în demisie, astfel urmînd, după lege, să-și exercite interimatul pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.


Legea prevede posibilitatea pentru Prim-ministru să refuze exercitarea interimatului pînă la învestirea noului guvern. Art. 11, (2) Se consideră că Prim-ministrul se află în imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor în următoarele cazuri: ….

b) dacă Prim-ministrul care îşi prezintă demisia refuză expres exercitarea interimatului pînă la învestirea noului Guvern. Însă, legea nu prevede asemenea posibilitate și pentru ceilalți membri ai guvernului, adică legea nu reglementează emiterea unui decret în caz de demisie a unui ministru dintr-un guvern demisionar”, argumentează Stamate pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Olesea Stamate afirmă că articolul din lege la care a făcut referire Guvernul, solicitînd Maiei Sandu să emită un decret, este articolul 18 din Legea cu privire la Guvern, care însă reglementează modalitatea de demisie a unui membru al Guvernului plenipotențiar, nu al unui guvern în exercițiu.

„Fără să reducem situația la absurd, haideți să ne gîndim ce s-ar întîmpla daca toți miniștrii dintr-un guvern în demisie ar refuza să-și exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru prim-ministru, astfel încît să asigure buna administrare a treburilor publice pînă la numirea noului guvern. Pe de altă parte, însă, în cazul în care unul dintre miniștrii unui Guvern în exercițiu nu-și poate exercita interimatul din cauze obiective – această situație nu este reglementată de lege. Respectiv, ar fi probabil cazul unde Curtea Constituțională să se expună la acest subiect”, a conchis consiliera prezidențială.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?