X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Stahurschi: "Din cauza expulzării diplomaților de la Moscova vor avea de suferit cetățenii obișnuiți ai Moldovei"

26 apr. 2023,, 14:15   Politică
3982 0

Din cauza înrăutățirii relațiilor moldo-ruse și a expulzării diplomaților moldoveni de la Moscova vor avea de suferit cetățenii Moldovei din Rusia, deoarece celor cîțiva angajați ai Ambasadei le va fi greu să-i deservească.

Această opinie a fost exprimată de jurnalistul, expertul, vloggerul Alexandru Stahurschi, vorbind în cadrul emisiunii "Tema cu Liudmila Belcenkova" pe canalul ”Primul în Moldova”, relatează Noi.md.

El a menționat că reacția Ministerului rus de Externe, care a decis să declare un angajat al Ambasadei Republicii Moldova în Rusia persona non-grata, era așteptată, după ce anterior de la Chișinău a fost expulzat un diplomat rus.

"Aceasta este o paritate diplomatică. Există o asemenea practică, ca în șah. Dacă mi-ai luat o piesă de șah, și eu drept răspuns trebuie să-ți iau o piesă", a subliniat Alexandru Stahurschi.

Potrivit lui, înrăutățirea relațiilor moldo-ruse va afecta în primul rînd cetățenii moldoveni din Rusia.


"După expulzarea următorului diplomat, în opinia mea, la Ambasada Republicii Moldova la Moscova vor rămîne două sau trei persoane. Acesta este ambasadorul în sine și unul sau doi secretari. Practic, vor rămîne două-trei persoane. Haideți să vedem cîți cetățeni moldoveni se află pe teritoriul Federației Ruse dintr-un motiv sau altul. Mulți oameni lucrează acolo, mulți cetățeni ai Republicii Moldova vin periodic acolo, iar povara satisfacerii cererilor acestor cetățeni va cădea acum și mai mult pe umerii acestor doi sau trei angajați rămași ai Ambasadei de la Moscova", a menționat jurnalistul.

El a amintit, de asemenea, că mai devreme sau mai tîrziu în Moldova vor avea loc alegeri, iar la acestea ar trebui să participe și cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Federației Ruse.

"Cine va asigura desfășurarea lor? Cu ce forțe va fi asigurat întregul proces? Aici apar întrebări, deoarece corpul diplomatic trebuie să asigure o anumită ordine și proceduri", a spus Alexandru Stahurschi. El a recunoscut că, probabil, acesta pas strategic a fost planificat, pentru a nu trebui de asigurat votarea cetățenilor moldoveni în Rusia, care vor fi nevoiți să voteze pe teritoriul altui stat.

17
0
2
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?