Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Sporurile salariale pentru SIS, criticate de unii deputați

27 sep. 2018,, 10:10   Politică
4473 1

Proiectul de lege ce presupune un șir de facilități pentru ofițerii SIS a provocat discuții aprinse în cadrul comisiei parlamentare juridice.

În timp ce democrații, cei care au și înaintat documentul, au declarat că sînt suficienți bani în buget pentru a implementa proiectul, deputații din opoziție le-au reproșat că mai bine majorau salariile profesorilor. Iar șeful fracțiunii PLDM a presupus că aceste compensații ar fi o recompensă pentru operațiunea de expulzare a profesorilor turci, desfășurată de SIS.

„Astăzi deja, 3 ani la rînd, datorită Guvernului Filip și majorității parlamentare, crește economia, avem încasări la buget și eu consider că noi am putea să revenim la acel pachet social, care a fost anulat atunci. Asta este”, Sergiu Sîrbu, deputat PD

„Care este pricina, că la profesori sau în sistemul educațional nu s-au găsit bani. Și aici, datează proiectul din data de 7 (septembrie 2018); la data de 6 au fost expulzați profesorii de la Orizont și pe 7 vine proiectul să-i mulțumească sau cum?”, Tudor Deliu, deputat PLDM

Conform proiectului de lege, angajații SIS vor primi sporuri lunare între 0,5 și 1,6 salarii medii lunare pe economie, ceea ce înseamnă aproximativ între 3 și 9 mii de lei. Adaosurile se vor acorda pentru eficiență în asigurarea securității statului. De acești bani vor putea beneficia și angajații civili, fapt ce i-a revoltat pe socialiști.


„Absolut toți angajații merită să aibă acest spor. De aceea, pentru corpul de ofițeri s-a stabilit… – Sergiu, ce are Baba Clava care mătură sau face curățenie cu securitatea statului?”, Sergiu Sîrbu, deputat PD.

Proiectul mai prevede, printre altele, ca ofițerii SIS să primească și indemnizații de 9 mii de lei pentru tratamente la sanatorii, să li se achite pentru chiria locuinței sau pentru mîncare. Documentul a fost votat de majoritatea membrilor comisiei. Doi deputați, un socialist și un liberal, s-au abținut de la vot, iar Tudor Deliu a votat împotrivă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?