Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Spînu: Va fi anunțată o nouă licitație privind renovarea întreprinderii Termoelectrica

18 apr. 2022,, 14:00   Politică
2519 0

După scandalul legat de renovarea întreprinderii Termoelectrica de către o firmă rusă, Guvernul urmează să o ia de la capăt. Deși contractul a fost semnat, acesta va fi reziliat, iar mai apoi va fi anunțată o nouă licitație, susține ministrul Dezvoltării și Infrastructurii Regionale, Andrei Spînu.

Potrivit lui, nu există motive pentru ca Republica Moldova să achite despăgubiri, după anularea contractului, și asta pentru că firmele cîștigătoare nu au făcut lucrări și nu au prezentat garanția de bună executare, relatează Noi.md cu referire la tv8.md.

Precizările vin după ce, o zi mai devreme, reprezentanții consorțiului au declarat că au făcut contractări pentru utilaj de circa 3 milioane de euro, din sursele proprii:„Nu există niciun fel de despăgubiri, conform contractului, statul poate să rezilieze acest contract. Doar în cazul în care aceste lucrări au fost făcute, spre exemplu, dacă contractul avea un an de zile... Dar, ținînd cont că contractul nici nu a intrat în vigoare, nu putem vorbi de careva costuri”, declară Spînu.

„Nu poate să aibă cheltuieli atîta timp cît nu au prezentat garanția de bună executare a lucrărilor. Atîta timp cît nu au prezentat-o, contractul nu a intrat în vigoare”, mai spune ministrul.

De partea cealaltă, reprezentanții companiei care a cîștigat licitația, împreună cu o firmă din Rusia, susțin că au făcut contractări de utilaj, în sumă de 3 milioane de euro. De asemenea, aceștia se mai plîng că nu au la ei contractul în original: „Solicităm respectuos să ni se restituie originalul contractului, pentru a-l putea prezenta băncilor și pentru a obține garanția de bună execuție. Atrag atenția asupra faptului că, la fața depunerii ofertei, 28 septembrie 2021, a fost prezentată garanția de ofertă în mărime de 300 de mii de euro. Garanția dată este valabilă pînă pe 16 mai, 2022. Garanția dată nu a fost restituită.”


Nemulțumiți, reprezentanții companiei spun că se vor adresa în instanțele de judecată naționale și internaționale. De partea cealaltă, ministrul Andrei Spînu susține că urmează să fie anunțată o nouă licitație.

Subiectul legat de reabilitarea a două blocuri de la Termoelectrica va fi discutat și la Consiliul Suprem de Securitate, susține ministrul Andrei Spînu, pentru a fi găsite soluții: „Urmează experții tehnici să se expună, săptămîna viitoare va avea loc o discuție, cu toată echipa care a și oferit acest soluții și voi solicita discuția inclusiv la CSS”.

Licitația privind reabilitarea a două blocuri energetice de la Termoelectrica a provocat un adevărat scandal, după ce a fost cîștigată de o companie autohtonă, cu rădăcini în off-shore, în parteneriat cu o companie rusă, aflată sub sancțiuni internaționale. Un alt participant la licitație, un consorțiu romîno-american va contesta rezultatele acesteia, după ce nu s-a calificat la condițiile prevăzute de caietul de sarcini. Luni seară, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că licitația a fost suspendată. A doua zi, Unitatea de Implementare a înaintat solicitarea de anulare a contractului către Banca Mondială, care este finanțator al acestui proiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?