X 

Spînu: De anul viitor taxă de modernizare a Aeroportului nu va mai fi

28 sep. 09:15   Politică
1799 0

Dispare integral taxa de modernizare a Aeroportului. Asigurările sînt date de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Potrivit oficialului, taxa de 9 euro a fost redusă la jumătate, iar începînd cu anul viitor va fi exclusă complet. Potrivit oficialului, autoritățile caută investiții de cel puțin 200 de milioane de euro pentru modernizarea aerogării, însă nu intenționează reconcesionarea acestui obiectiv, notează IPN.

Recent, șeful Aeroportului din Iași a precizat că 30% din pasagerii care aleg să zboare de pe Aeroportul Internațional Iași sînt cetățeni ai Republicii Moldova. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că această migrare nu este cauzată de proasta gestiune a Aeroportului din Chișinău. Mai mult, oficialul spune că taxa de modernizare a aerogării, impusă pasagerilor de fostul concesionar, va fi exclusă de anul viitor.

„Acum Aeroportul nu este gestionat mai prost. El doar a trecut printr-o criză de gestiune într-o perioadă de tranziție. El fost gestionat de un grup criminal organizat, a venit un management nou, am avut plecările companiilor care au generat o criză de rute. Dar încet-încet Aeroportul va fi gestionat bine. E pentru prima dată cînd am făcut reparație capitală la pistă, ceea ce nu s-a făcut pînă acum. Pentru prima dată Aeroportul face achiziții de echipamente de securitate. Acum taxa de modernizare a scăzut la jumătate și, cu siguranță, începînd de anul viitor ea nu va mai fi”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De asemenea, oficialul nu vede necesitatea atragerii unui investitor străin care să gestioneze Aeroportul. Potrivit ministrului Andrei Spînu, autoritățile doar își propun să atragă din exterior fondurile necesare modernizării aerogării și construcției unui nou terminal.

„Nu e vorba că trebuie să găsim un investitor străin, ci trebuie să aducem expertiză și competență de gestiune a aeroporturilor la nivel internațional. Este important să avem oameni care au gestionat aeroporturi mari ca să ne ajută să-l gestionăm mai bine. Dar cel mai important este să reușim să atragem suficiente investiții și e vorba de investiții inițiale de 200 de milioane de euro pentru terminal nou, pistă nouă, parcare și alte servicii. De cînd Aeroportul a fost preluat de grupul criminal organizat, mare lucru nu s-a întîmplat, au fost reparații cosmetice în interior și la pistă. Ajungem la limita cînd terminalul de acum nu va mai face față. Dacă astăzi începem să construim un terminal nou, el va fi operațional în 3-4 ani. Lipsa rutelor și a unui aeroport performat nu este doar o problemă în a călători dintr-o parte în altă, este o problemă de dezvoltare economică”, a spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului din aprilie 2023, după ce în anul 2013 a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest.

2
1
1
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?