X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Spînu: "Așteptăm un răspuns din partea României privind livrarea gazelor naturale"

6 oct. 2022,, 12:30   Politică
2663 0

„Interesul Republicii Moldova este să semneze un acord pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale ceea ce ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă. Ar fi un colac de salvare pentru mulți ani înainte. Am discutat de foarte multe ori.

Deci, mingea este pe terenul Guvernului de la București, așteptăm un răspuns și sîntem gata să mergem înainte. Nu avem alternativă”, declară într-un interviu la RFI vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării, în contextul în care Gazprom a amenințat din nou R.Moldova că riscă să rămînă fără gaze naturale.

„Acțiunea Gazpromului este una regretabilă. Considerăm că concernul rus caută un motiv nejustificat de a limita volumele de gaze pentru cetățenii moldoveni în prag de iarnă. În acest mod, de fapt, Gazprom încalcă contractul și angajamentele”, susține Andrei Spînu.

„Toate obligațiunile financiare ale Moldovagaz către Gazprom au fost onorate și asta avem de gînd să facem și în continuare. Pentru noi contează ca Gazprom să vadă acest acord ca unul comercial și să nu includă elemente politice și geopolitice în această discuție. Ori, acțiunile pe care le fac ei arată tot mai mult că dorința lor de a limita, probabil și a sista livrările de gaz, nu este o dorință pur comercială, dar sunt și interese probabil geopolitice, în acest sens. Să ne aducem aminte, iarna trecută ne-au zis că în 48 de ore ne sistează gazul. Nu e nimic special în acest declarații. Astfel de declarații au făcut și în raport cu alte țări din Europa. Din păcate acest comportament este unul regretabil și nejustificat”, punctează ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Totodată, Andrei Spînu susține că interesul R.Moldova este să semneze un contract pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale.


”Asta ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă, dar ar fi un colac de salvare pentru Moldova pentru mulți, mulți ani înainte și practic ar rupe ultimul element de legătură care ne ține acum de Federația Rusă. Respectiv, noi suntem gata să semnăm acest contract, în orice moment când este un răspuns din partea colegilor din România. Am discutat acest subiect de foarte multe ori și înțelegem că mingea este pe terenul Guvernului din România, așteptăm un răspuns și imediat suntem gata să mergem înainte. Sigur, din moment ce avem un semnal de la București, zburăm să semnăm contractul”.

Între timp, mai mulți europarlamentari români au solicitat un ajutor de urgență Comisiei Europene pentru ca Republica Moldova să nu rămână complet fără gaze din cauza facturilor uriașe. Iar premierul de la București Nicolae Ciucă a declarat recent că România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi. ”Dnul Ciucă a vorbit despre capacitatea tehnică de livrare a gazului prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. 5 mln metri cubi pe zi din partea României ar fi mai mult decât suficient pentru țara noastră. Aceste 5,7 mln care le oferă acum Gazpromul sunt pentru ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice”, precizează Spînu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?