Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Spînu anunță că a discutat despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale din Polonia

20 oct. 2021,, 13:29   Politică
5420 1

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că a discutat cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski, despre un parteneriat pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia.

În urma vizitei de lucru efectuată în Polonia, în perioada 18-19 octombrie, Spînu anunță că a avut mai multe întîlniri la nivel înalt, subiectul primordial discutat fiind furnizarea cu gaze naturale și soluțiile de depășire a crizei actuale în Republica Moldova, transmite Noi.md cu referire la cotidianul.md.

Spînu a informat că s-a întîlnit cu secretarul de stat al Cancelariei Președintelui Poloniei și șeful Biroului internațional de politici, Jakub Kumoch, precum și cu reprezentantul special pentru Moldova al Prim-ministrului Republicii Polone, Adam Eberhardt: „I-am informat pe ambii despre situația cu care se confruntă țara noastră, astăzi, pe piața gazelor”.

„M-am văzut și cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski. Am discutat despre un parteneriat pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia. Un proiect bilateral pe care îl tratăm cu maximă seriozitate, pentru că obiectivul nostru este ca sursele de alimentare să fie cît mai diversificate și mai adecvate pentru depășirea unei crize de acest calibru. Polonia este un stat prieten și un partener de nădejde al Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a precizat Spînu.

Ministrul Andrei Spînu susține că a discutat și cu vicepreședintele PGNiG (compania de stat poloneză), Artur Cieślik, despre capacitatea gazelor naturale pe care o putem obține din partea statului polon.


„Am vorbit cu președintele consiliului de administrație GAZ-SYSTEM, Tomasz Stepien. În cadrul discuțiilor, am abordat soluțiile tehnice pe care le putem implementa împreună cu partenerii polonezi, în scopul furnizării gazelor naturale în țara noastră”, a mai spus Spînu.

Republica Moldova a început să folosească păcura, începînd cu 13 octombrie, pentru a reduce consumul de gaze naturale.

„În acestă stare de alertă cetățenii nu vor fi afectați în niciun fel. Această stare de alertă responsabilizează instituțiile statului și unii actori din domeniul pentru a lua anumite acțiuni”, a declarat Andrei Spînu.

Potrivit oficiaului, Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatorii casnici și comerciali.

Totodată, a fost luată decizia de a oferi mandat Energocom de a negocia și procura gaz din România și Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?