Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Şornikov: „Nu există premise interne pentru escaladarea conflictului de pe Nistru”

20 sep. 2022,, 16:45   Politică
2872 0

Nu există premise interne pentru escaladarea conflictului de pe Nistru, iar factorii externi pot fi opriți dacă există voință politică în acest sens.

Această opinie a fost exprimată de politologil, directorul Institutului de Cercetare Socio-Politică și Dezvoltare Regională Igor Șornikov într-un comentariu pentru eNews, transmite Noi.md.

Potrivit acestuia, think tank-urile NATO nu pot calcula care va fi răspunsul Rusiei în cazul unei escalad[ri ]n jurul Transnistriei și, prin urmare, Occidentul preferă să nu-și asume riscuri, iar aceasta este o garanție importantă a securității noastre.

„Am auzit că reluarea ostilităților pe Nistru este posibilă încă de la începutul crizei militare din Ucraina. Motivele extinderii lor sînt diverse. Acestea sînt prezența depozitelor de arme și prezența militară rusă și strategia SUA pentru așa-numita „descurajare” a Rusiei, care presupune dispersarea resurselor rusești în diferite direcții”, a spus Igor Șornikov.

Politologul pune întrebarea: de ce nu ar trebui Occidentul să incendieze și Transnistria? La urma urmei, vedem acum cît de brusc are loc o escaladare la granițele armeano-azere și tadjiko-kîrgîze.


„Din fericire, în regiunea noastră se păstrează pacea. Acesta este un mare merit atît al Tiraspolului, cît și al Chișinăului, care se angajează ferm în menținerea stabilității regionale. Rusia este, de asemenea, cel mai puțin interesată să deschidă un al doilea front în direcția transnistreană. Cetăţenii săi locuiesc aici şi pentru protecţia lor este gata să răspundă cu toată puterea. Grupurile de reflecție ale NATO nu pot calcula care va fi răspunsul Rusiei în cazul unei escaladări în jurul Transnistriei și, prin urmare, Occidentul preferă să nu-și asume riscuri. Aceasta este o garanție importantă a securității noastre”, a spus Igor Shornikov.

El a amintit că există amenințări militare din Ucraina.

„Am auzit deseori de la Kiev temeri că Transnistria ar putea fi folosită ca o trambulină pentru un atac asupra Ucrainei. Și din nou, din fericire, ei înțeleg că potențialul militar al Transnistriei este nesemnificativ și nu poate reprezenta o amenințare pentru vecinii săi. În plus, Kievul în acțiunile sale în direcția transnistreană este strîns legat de Chișinău. O invazie a teritoriului Transnistriei din punct de vedere al dreptului internațional va însemna o invazie a teritoriului Moldovei. Ucraina cu siguranță nu are nevoie acum de imaginea unui agresor. De aceea, depinde doar de partea moldovenească dacă va fi pace în regiunea noastră. Trebuie să fim clar conștienți că în acest caz, chiar și opiniile Statelor Unite și ale NATO sînt secundare”, a subliniat politologul.

El consideră dependența actualelor autorități moldovenești de Occident drept principalul risc și pune întrebarea: în condițiile în care guvernarea a pierdut încrederea societății și este susținută doar de împrumuturi occidentale, va putea menține cu fermitate o poziție de neutralitate dacă creditorii externi cer acțiuni active în direcția transnistreană?

„Unii politicieni de la Chișinău au pus deja la îndoială necesitatea menținerii statutului neutru al țării. A fost un semnal rău care a arătat cît de vulnerabil este Chișinăul față de partenerii săi occidentali. Totuși, mi se pare că în societatea moldovenească există un angajament ferm pentru păstrarea păcii. De asemenea, este important că în Moldova nu există sentimente revanșiste evidente în legătură cu Transnistria. Atacurile agresive împotriva transnistrenilor sînt soarta cîtorva marginali din politica moldovenească și, prin urmare, va fi foarte greu pentru susținătorii unei agravări la Nistru să găsească o bază socială”, a spus Igor Șornikov.

El înclină să creadă că nu există premise interne pentru escaladarea conflictului de la Nistru, iar factorii externi pot fi opriți dacă există voință politică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?