X 
Cazul Șor stiri: 594

Șor și-a făcut bagajul de plecare! A vîndut afacerea duty free din Moldova

19 iun. 2019,, 15:56   Politică
7876 1

După alegerile din 24 februarie 2019 şi mai ales după ce a devenit clar că Partidul Democrat nu va putea constitui o coaliţie pentru a se afla la guvernare controversatul om de afaceri Ilan Şor, lider al partidului ce îi poarte numele şi familia sa au vîndut cea mai mare parte din afacerile din Moldova.

Astfel Dufremol SRL, care pînă în 2018 se declara cel mai mare operator de magazine duty free din Moldova (12 unități) a ajuns în proprietatea și gestiunea bulgarului Todorov Marko Stefanov, transmite mold-street.com.

Pînă în aprilie 2019, proprietar figura Ilona Șor, mama vitregă a controversatului politician și afacerist. În prezent nu mai funcționează nici măcar pagina web a acestei companii.

În schimb a doua companie a familie Șor, care se ocupă de afacerea duty free, DFM SRL, e activă și deja pe pagina ei web scrie că este cel mai mare operator duty free din Moldova.

Magazinele companiei sînt amplasate la granițele Moldovei cu România și Ucraina, de asemenea în Aeroportul Chișinău.


Cîteva zile în urmă şi aceasta și-a schimbat proprietarul și în loc de Ilona Șor, acum are trei asociați: Alexandru Vîlcu (30%), Viktor Iakovlev din Ucraina (30%) şi Andriy Minayev din Germania (40%). Administrator este Andriy Minayev.

Cel mai cunoscut publicului din Moldova este Alexandru Vîlcu, care deţine şi alte afaceri, iar tatăl lui pe vremea guvernării comuniste a fost şeful Vămii.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, un Viktor Iakovlev din Ucraina a fost implicat şi în altă tranzacţie cu Ilan Şor. E vorba de magazinele duty free din Kîrgîzstan, care au fost vîndute companiei moscovite Absolyut SRL și a lui Viktor Iakovlev.

Absolyut SRL deținea şi 50% din acțiunile unei alte companii rusești – Belaia Gora SRL. Cealaltă jumătate din companie era deținută de Alexandru Vîlcu. un moldovean cu pașaport rusesc.

Amintim că Ilan Şor a fost ales deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. După evenimentele din 8-14 iunie s-a anunţat că acesta nu ar mai fi în ţară.

Pe 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și șase luni de închisoare, pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere în dosarul "Jaful secolului", unde a figurat şi ca martor de bază în condamnarea expremierului Vlad Filat şi a afaceristului Veaceslav Platon. Însă din moment ce sentința nu este executorie, acesta a fost lăsat la libertate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?