Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Sondaj: Majoritatea cetățenilor UE doresc un proces mai rapid de aderare pentru țările candidate

22 iun. 13:00   Politică
1331

Majoritatea cetățenilor UE (58%) consideră că Uniunea Europeană ar trebui să accepte mai rapid noi membri, conform unui sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European, relatează dpa, citat de Agerpres.

Rezultatele sondajului au fost publicate miercuri înainte de un summit european care va avea loc săptămîna aceasta la Bruxelles privind acordarea statutului de țări candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, după un recent aviz pozitiv emis de Comisia Europeană.

Liderii UE iau în considerare această decizie extrem de simbolică într-un gest de solidaritate cu Ucraina pe fondul invaziei ruse. Cu toate acestea, aderarea la UE este un proces lung din punct de vedere politic și complex din punct de vedere juridic.

Slovacia, de exemplu, a primit statutul de țară candidată în 1999 și a devenit membră UE în 2004. Turciei i s-a acordat statutul de stat candidat în același an, dar nu este încă o țară membră.

Într-un alt exemplu, Macedonia de Nord a avut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană timp de 17 ani și, în iulie 2020, Comisia Europeană a dat undă verde în principiu pentru negocierile de aderare.

Bulgaria, stat membru UE, blochează procesul din cauza istoriei scrise a celor două țări și a drepturilor minorității bulgare din Macedonia de Nord.

Conform sondajului Eurobarometru, majoritatea cetățenilor UE consideră că războiul din Ucraina le va afecta în curînd viața sau are deja un impact asupra nivelului lor de trai.

Circa 40% dintre respondenți au afirmat că nivelul lor de trai deja s-a deteriorat sau se va deteriora și mai mult anul următor din cauza războiului din Ucraina.

Totodată, sondajul a constatat că majoritatea cetățenilor UE au evaluat calitatea de membru al Uniunii Europene ca fiind pozitivă, aproape două treimi considerînd că este un lucru bun - cel mai mare nivel din 2007.

La sondajul Eurobarometru realizat în aprilie și mai au fost intervievate circa 27.000 de persoane.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав