X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sondaj IMAS: PDM, tot mai popular în preferinţele electoratului

15 noi. 2018,, 08:30  
3014 1

PPDA și PAS scad puternic în preferințele alegătorilor, în timp ce PDM creşte de la o lună la alta. Acestea sînt concluziile celui mai proaspăt barometru socio-politic, realizat de IMAS şi făcut public astăzi.

Studiul arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în viitorul legislativ ar accede patru partide: PSRM, PDM, PPDA şi PAS, în această ordine. Potrivit IMAS, Partidul Socialiştilor se menţine în topul preferinţelor electoratului. Pentru socialiști ar vota 27 la sută dintre alegători, ceva mai mulţi decît in iunie, dar în scădere vertiginoasă faţă de ultimii doi ani, cu 11 procente.

Urmează Partidul Democrat, care se bucură de simpatia a aproximativ 16 la sută dintre alegători, în urcare cu cinci procente faţă de luna iunie a acestui an. PDM este formaţiunea care cucereşte cel mai dinamic preferinţele electoratului. În ultimii doi ani, numărul celor care şi-ar da votul pentru democraţi a crescut de patru ori.

În opoziţie, binomul PPDA şi PAS înregistrează cea mai semnificativă scădere. La următoarele alegeri parlamentare, Partidul Platforma "Demnitate şi Adevăr" ar acumula numai 7 la sută din voturi, de două ori mai puţin decît în luna iunie, cînd a avut un vîrf de încredere de 13 la sută.

Cel mai mare perdant este, însă, Partidul Acţiune şi Solidaritate. Dacă în noiembrie 2016, pentru această formaţiune şi-ar fi dat votul 30 la sută dintre alegători, acum numărul acestora a scăzut dramatic, tocmai de cinci ori, ajungînd la numai 6 la sută, la limita pragului electoral.


PCRM acumulează aproape 6 la sută din sufragii, alături de PAS, dar sub prag. Nu ar accede în Parlament nici Partidul Şor, pentru care ar vota 5 la sută dintre cetăţeni. PL, PLDM şi PPEM ar acumula mai puţin de două procente.

Barometrul socio-politic a fost efectuat în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie 2018, pe un eşantion de 1 475 de persoane şi are o marjă de eroare de 2,5 la sută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?