Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

SONDAJ: Cîte partide ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri?

16 aug. 2019,, 16:11   Politică
2953 0

Patru partide ar accede în Parlament, în baza sistemului proporțional, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate.

Este vorba de PSRM, PAS, PPDA și PD. De asemenea, Partidul „ȘOR” păstrează șanse reale de a accede în Legislativ, potrivit unui sondaj, People Watch, realizat de CBX-AXA, la comanda IDIS Viitorul în luna august 2019.

SONDAJ // Patru partide al accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri ANTICIPATE. PSRM ar lua 50 de mandate de deputat


Astfel, pentru PSRM ar vota 41,9% din alegătorii deciși, pentru PAS – 27,3%, PPDA – 8,7%, PD – 6,7%, Partidul „ȘOR” – 4,6%, PCRM – 3,7%, Partidul Nostru – 3%.

După repartizarea mandatelor, PSRM ar avea 50 de fotolii în Parlament, PAS – 33, PPDA – 10 și PD – 8 mandate de deputat.

Sondajul mai arată că, după schimbarea puterii, cinci din zece moldoveni vor ca alianța PSRM – ACUM să guverneze patru ani. În același timp, 64,7% dintre respondenți cred că țara merge într-o direcție greșită.

La întrebarea cît de mulțumiți sînteți de situația economică din țară, șapte din zece moldoveni se arată nesatisfăcuți de situația economică. Iar salariile, pensiile, prețurile mari, dar și viitorul copiilor sînt cele mai stringente probleme care îi îngrijorează pe moldoveni.

La capitolul încredere în instituțiile statului, biserica rămîne în top – 65,3% dintre respondenți, iar primăria și armată - cu cîte o treime. Cea mai redusă încredere moldovenii o au în Curtea Constituțională – 14%, iar sindicatele și partide politice au puțin peste 10%.

În ceea ce privește încrederea în personalitățile politice, președintele Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere – 30%, urmat de premierul Maia Sandu – 26,2%, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu 18%. Cea mai scăzută încredere în rîndul respondenților o au Dorin Chirtoacă, Vladimir Plahotniuc și Dumitru Diacov - în medie 5%.

Cercetarea lansată de IDIS Viitorul „People Watch” a fost realizată pe un eșantion de 1 106 persoane în perioada 2 august - 14 august curent cu o marjă de eroare de plus-minus 2,8%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?