Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Socialiștii au sesizat Curtea Constituțională pe marginea Legii privind combaterea dezinformării

20 iun. 2022,, 16:11   Politică
2351 0

Deputații Partidului Socialiștilor au depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită controlul constituționalității unor prevederi ale legii prin care recent a fost modificat Codul Serviciilor Media Audiovizuale.

Este vorba despre așa-numita Lege privind combaterea dezinformării, numită de socialiști „legea cenzurii”, transmite IPN.

Sesizarea a fost depusă de către deputații Adela Răileanu și Grigore Novac. Ei consideră că prin modificările operate se încalcă mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova, precum și ale unor acte fundamentale internaționale în materia drepturilor omului. De asemenea, potrivit lor, „modificările instituie în manieră disproporțională norme menite să cenzureze informația incomodă difuzată public, precum și măsurile de atragere la răspundere pentru dezinformare, și nu în ultimul rând – să stranguleze agenții economici de profil”

Parlamentul a aprobat în lectură finală, iar recent și președinta Maia Sandu a promulgat Legea securității informaționale. Documentul interzice știrile și emisiunile analitice din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, inclusiv Rusia. Astfel, instituțiile media care dezinformează vor fi sancționate gradual, de la aplicarea amenzilor pînă la retragerea dreptului de a difuza publicitate. Se interzic și programele care conțin dezinformare, propaganda agresiunii militare, conținut extremist, conținut cu caracter terorist sau care conțin informații false ce prezintă o amenințare pentru securitatea națională.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?