X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Socialiști pregătesc un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor

5 iun. 2018,, 13:10   Politică
5893 14

Luînd în considerare decizia Curții Constituționale, potrivit căreia Legea cu privire la funcționarea limbilor, este „învechită“, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, în următoarele zile, va elabora, înregistra și va prezenta în Parlament în regim de urgență, un proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor într-o nouă redacție.

Anunțul a fost făcut de deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

”Proiectul va cuprinde teze fundamentale pentru existența societății moldovenești:

1. Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească (în conformitate cu articolul 13. Constituția RM);
2. Statul oficial al limbii ruse, în calitate de limbă de comunicare interetnică, în care vorbește peste un million de cetățeni ai Moldovei (art.7 al Constituției RM);
3. Statul apără și garantează diversitatea lingvistică și culturală pe întreg teritoriul republicii (Constituția RM);

"În opinia noastră, adoptarea acestei legi - este singurul scenariu posibil pentru asigurarea și consolidarea poporului moldovenesc multinațional. Aceasta este principala condiție pentru respectarea drepturilor tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Aceasta este o normă obligatorie pentru viitoarea reintegrare a malurilor Nistrului", a declarat Vlad Bătrîncea.

Potrivit lui, astăzi nici CC, nici majoritatea parlamentară ilegitimă, nu dispune de competență legală de a modifica prevederile de bază ale Legii Supreme - Constituția Republicii Moldova.


"Socialiștii, împreună cu întreaga societate sînt hotărîți să lupte pentru punerea în aplicare a tezelor respective și să construiască în Moldova un stat cu adevărat democratic care își respectă cetățenii", a conchis deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?