Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Slusari, îngrijorat de posibila extindere a atribuțiilor Guvernului interimar

12 ian. 2021,, 09:55   Politică
5200 3

Extinderea atribuțiilor actualului Guvern interimar, așa încît acesta să poată încheia tratate pe plan extern, poartă cu sine riscuri. De această părere este vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari. La emisiunea Cutia Neagră la TV8, deputatul Platformei DA a menționat că astfel Executivul interimar ar putea ajunge să gestioneze problemele țării cu minim de responsabilitate.

„Sînt mai reticent vis-a-vis de extinderea atribuțiilor guvernul interimar. Mă referi la semnarea tratatelor. Să nu deschidem cutia Pandorei aici. Trebuie să facem o distincție foarte clară între Guvernul plenipotențiar și Guvernul interimar. Altfel riscăm să perpetuăm situația. O să fie convenabil cînd timp de un an, Guvernul interimar, la care nu diferă foarte mult competențele, să stea în fruntea țării și să gestioneze, neavînd nicio responsabilitate”, a spus Slusari, transmite agora.md.

Deputatul a mai adăugat că, riscurile țin și de capacitatea limitată a Parlamentului de a controla un Executiv interimar. „Nu putem face încă o dată moțiune de cenzură”, a adăugat Slusari.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, semnarea tratatelor internaționale ia formă de lege. „Dacă se permite adoptarea lor sub formă de proiecte de lege, mai departe o să apară întrebarea „dar de ce Guvernul nu are drept să aprobe și alte proiecte de lege?”, a explicat deputatul.

De cealaltă parte, deputatul PAS Sergiu Litvinenco exclude posibilitatea riscurilor enunțate de Slusari. „În sesizarea adresată Curții Constituționale e menționat că respectivele acțiuni se vor face conform legii. Tratatele sînt semnate de Guvernul și ajung în Parlament ulterior. Așa că nu este nicio cutie a Pandorei”, a punctat deputatul PAS.


Opinia lui Slusari, însă, a fost susținută și de deputatul PSRM Adrian Lebedinschi. „În așa caz Guvernul interimar ar putea veni cu orice proiect de lege care să ajungă în Parlament”, a spus socialistul. „Respectiv devine Guvern cu drepturi depline”, a completat Slusari.

Reacția lui Alexandr Slusari vine după ce la 11 ianuarie președinta Maia Sandu a anunțat că sesizează Curtea Constituțională. Printre cele menționate în sesizare, șefa țării subliniază că Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, pînă la numirea următorului guvern. Mai exact că, actualul Executiv ar trebui să poată efectua remanieri, să elibereze și să numească demnitari și funcționari publici în anumite condiții și să poată accesa fonduri în anumite limite constituționale.

Amintim că, la 23 decembrie, premierul Ion Chicu, a anunțat că demisionează. O zi mai tîrziu, Chicu a anunțat că după 31 decembrie la funcție vor renunța și trei miniștri. Aceștia au depus raportul de demisie la Președinție, după ce Guvernul Chicu a anunțat că pleacă din funcție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?