Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Situația din Moldova seamănă cu perioada de la începutul președinției lui Zelensky în Ucraina. Opinie

13 iul. 2021,, 14:15   Politică
3294 2

Situația din Moldova seamănă cu perioada de la începutul președinției lui Vladimir Zelensky în Ucraina.

Despre acest lucru a declarat directorul executiv al Institutului pentru Securitate din Europa de Est, Iulia Osmolovskaia, într-un interviu pentru Новости Украины - From-UA.com, transmite Noi.md.

Ea a menționat că rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova sînt fără precedent în istoria electorală a republicii independente și, pentru prima dată, un partid pro-european care se concentrează pe integrarea Republicii Moldova în UE a obținut majoritatea în Parlament.

Victoria încrezătoare a partidului pro-prezidențial (partidul de centru-dreapta a Maiei Sandu ”Acțiune și Solidaritate” a obținut 63 de mandate din 101) deschide perspective bune pentru implementarea sarcinilor stabilite de președintele Maia Sandu pentru perioada sa de guvernare a țării.

"Deoarece existența unei majorități pro-prezidențiale încrezătoare în Parlament face posibilă formarea rapidă a unui guvern pro-european și adoptarea legilor de reformă necesare. Acest lucru este important, avînd în vedere fapul că Constituția Republicii Moldova acordă împuterniciri mai mari anume Guvernului, nu Președintelui țării", a spus Iulia Osmolovskaia.


Potrivit ei, situația din Moldova seamănă acum cu perioada ucraineană de la începutul președinției lui Vladimir Zelensky: o mono-majoritate în Parlament, un guvern controlat, susținerea liderului de către societate. Nu este un secret faptul că Maia Sandu a îndemnat personal cetățenii moldoveni să vină la secțiile de votare și să voteze la alegeri. Analiștii remarcă faptul că anume carisma ei personală a ajutat partidul să obțină un rezultat atît de bun.

Evaluând perspectivele relațiilor ulterioare dintre Chișinău și Kyiv, Iulia Osmolovskaia a remarcat că actuala configurație politică din Moldova este favorabilă dezvoltării relațiilor bilaterale cu Ucraina. Orientarea pro-europeană a Executivului și a majorității autorităților legislative din Moldova va permite intensificarea proceselor de integrare europeană și eficientizarea activității comune în formatele "Trio-ului asociat" (Moldova, Ucraina și Georgia) și "Parteneriatului Estic". Asemănarea dintre lideri (în ceea ce privește vîrsta relativ tînără și popularitatea lor, precum și dependența de forțele pro-prezidențiale în ramurile legislative și executive) creează premise pentru contacte personale bune, înțelegere reciprocă și parteneriat între statele asemănătoare după orientarea lor geopolitică.

"În același timp, Moldova și Ucraina au probleme cronice similare – Transnistria și Estul Ucrainei, în care factorul Rusiei joacă un rol semnificativ. Aici statele noastre pot coopera în căutarea unor soluții (Ucraina este chiar inclusă în formatul de negociere "5+2" privind Transnistria împreună cu Moldova, OSCE, Federația Rusă și observatorii din SUA și UE), dar sînt la fel de vulnerabile față de Federația Rusă", a spus Iulia Osmolovskaia.

În opinia sa, un conflict în "perioada de miere" așteptată a cooperării dintre Moldova sub președinția Maia Sandu și Ucraina sub președinția lui Vladimir Zelensky pot deveni cazurile ambigue ale istoriei recente. De exemplu, situația controversată din jurul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus.

"Evenimentele din următoarele săptămîni, cred, vor putea face lumină asupra accestui caz spre satisfacția reciprocă a partidelor și nu vor anula așteptările pozitive pe care ultimele evenimente din viața politică internă ale Republicii Moldova le promit relațiilor noastre bilaterale", a declarat directorul executiv al Institutului pentru Securitate din Europa de Est.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?