Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Situația din Europa de Est este importantă pentru securitatea din întreaga Europă – expert

3 mar. 2018,, 09:51   Politică
3909 7

Experții consideră necesară consolidarea capacității de apărare și fortificare a dimensiunii de securitate în regiune, comunică Noi.md.

Despre aceasta au discutat experți și oficiali din UE și SUA la Conferința interparlamentară „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”.

Jonathan Eyal, director adjunct al Institutului Regal Unit de Cercetare în domeniul apărării și securității (RUSI), a declarat că nimeni nu are nimic împotriva Rusiei, ci doar împotriva divizării sferei de influență în regiune de către aceasta. „Ceea ce se întîmplă în Europa de Est este important pentru păstrarea securității din întreaga Europă. Evenimentul de azi este începutul unui proces de consolidare a securității europene”, a concluzionat expertul.

Despre riscurile legate de arsenalul rusesc din regiune a vorbit ambasadorul Alexander Vershbow. El a optat pentru continuarea reformelor de apărare în zona Mării Negre și consolidarea capacităților de apărare ale celor trei țării.

Ex-ministrul Apărării Georgiei Tinatin Khidasheli consideră că progresele în depășirea provocărilor de securitate existente în Georgia, Moldova și Ucraina nu pot avea loc fără o voință politică puternică a autorităților.


De altă parte, deputata ucraineană Iryna Friz a opinat că numai dacă Rusia își va retrage trupele militare din cele trei țări, vor putea fi reglementate conflictele din regiune. Potrivit ei, ”trebuie să fim uniți și să acționăm împreună pentru securitatea regională”.

Circa 150 de oficiali și experți la nivel înalt, prezenți la prima Conferință interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” au participat la dezbateri legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și discuții despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?