Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Sistemul mix de vot nu a adus schimbările promise - experți

19 mar. 2019,, 11:10   Politică
2702 2

Schimbările aduse sistemului de vot nu au adus cîștigurile promise, au permis abuzuri și au lăsat nereprezentați mii de moldoveni.

Acestea concluziile Laboratorului de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova) în urma organizării a două mese rotunde privind calitatea procesului electoral.

Participanții, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții electorale, analiști politici, reprezentanți ai societății civile cu interes în zona electorală și reprezentanți ai mass media, au apreciat că legislația electorală a Republicii Moldova trebuie actualizată și modernizată. În același timp trebuie îmbunătățotă activitatea instituțiilor care gestionează procesul electoral (Comisia Electorală Centrală, Agenția Națională de Integritate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului).

Neregulile din campania electorală (în principal abuzul de poziție, prin utilizarea resurselor publice în scopuri personale sau de grup) și din ziua votului (cum ar fi transportul organizat al votanților de către unii competitori electorali) au trecut, în majoritatea lor, nesancționate. Se impune, de aceea, o analiză serioasă a modului în care autoritățile statului sînt echipate pentru a identifica, împiedica și sancționa astfel de abuzuri, mai spune experții.

Se impune, de asemenea, o creștere a gradului de educație a alegătorului, care s-a aflat, în alegerile din 24 februarie 2019, în fața unui sistem insuficient cunoscut și explicat, a unor oferte electorale neadecvate și informat parțial și prătinitor de mass-media asociată direct unora dintre concurenții electorali. Adresîndu-se acestui electorat captiv, ofertele electorale au fost mai degrabă populiste, făcînd promisiuni care nu se pot susține economic sau instituțional. Introducerea circumscripțiilor uninominale, menită să crească răspunderea parlamentarilor față de circumscripția care i-a votat, i-a împins pe candidați să își „personalizeze” ofertele, astfel încît acestea au devenit mai potrivite unor alegeri locale. S-a pierdut astfel, în parte, perspectiva legislativă, sistemică, națională pe care alegerile parlamentare ar fi trebuit să o aibă.


În analiză se mai arată că noul sistem a adus inegalități în „greutatea” mandatelor parlamentare, un astfel de mandat putînd fi cîștigat în unele circusmcripții cu mai puțin de 3.000 de voturi, în timp ce în altele cîștigătorul a adunat peste 40.000 de voturi. Sistemul duce și la „pierderea” unor voturi (cei care au votat pentru candidații necîștigători vor fi reprezentați de cel ales de un număr semnificativ de mic de alegători). Problema ar putea fi înlăturată prin introducerea votului în două tururi pentru circumscripțiile uninominale, care ar asigura o mai mare reprezentativitate a cîștigătorului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?