X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Sînt sau nu folosite resurse administrative pentru organizarea adunării naționale din 21 mai

15 mai. 2023,, 12:00   Politică
3622 2

Pentru organizarea adunării naționale "Moldova Europeană" în centrul Chișinăului, pe 21 mai, autoritățile nu au folosit resurse administrative.

Despre acest lucru a declarat deputatul Parlamentului Moldovei din fracțiunea PAS, Vitalie Jacot, în cadrul emisiunii "По фактам cu Iulia Fiodorova", relatează Noi.md.

Potrivit demnitarului, afirmațiile unora că acesta este un eveniment obligatoriu la care cetățenii sînt chemați fiind amenințați concedierea, sînt zvonuri și minciuni.

"Acestea sînt zvonuri și minciuni. Declar acest lucru cu toată responsabilitatea. Există un îndemn al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, către toți cetățenii noștri să participe la adunarea națională "Moldova Europeană", care va avea loc în centrul capitalei pe 21 mai. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) susține acest îndemn. În ceea ce privește măsurile organizaționale, desigur, în acest proces sînt implicați o mulțime de persoane", a spus Vitalie Jacot.

El a reamintit că președintele a avut întîlniri cu persoane din diferite domenii: cu reprezentanți ai partidelor politice, businessului, organizațiilor publice, anumitor structuri sociale și etnice.


"S-a discutat despre implicarea tuturor acestor actori în procesul de organizare a adunării naționale "Moldova Europeană". Dacă businessul poate contribui cumva, acest lucru este binevenit. Dacă nu, nimeni nu va impune nimănui nimic. Desigur, există un îndemn către primari, în calitate de membri ai administrațiilor locale, de a contribui, dacă există posibilitate. Ne întîlnim cu mulți primari. Unii dintre ei declară că nu vor să vină la Chișinău la această adunare națională. Cei mai mulți dintre ei sînt gata să organizeze într-un fel oamenii din sat, chiar să aloce niște fonduri din banii primăriei pentru a plăti transportul. Unii cetățeni se organizează din cont propriu", a declarat deputatul PAS.

Referindu-se la implicarea partidelor în acest eveniment, el a amintit că Maia Sandu a spus că adunarea națională "Moldova Europeană" este una apolitică.

"Concluzia este că evenimentul în sine, desigur, are o conotație politică, deoarece pentru partenerii internaționali acestea sînt, de fapt, acțiuni politizate. Adică, noi confirmăm vectorul european al Moldovei. Dar pe scenă în timpul evenimentului nu va urca nici un politician sau lider de partid. Va fi doar președintele țării, lideri ai opiniei publice, reprezentanți ai diferitelor structuri, profesori. Dar acesta nu este un eveniment la care vor fi promovate partidele. Liderii de partid nu vor putea urca pe scenă pentru PR. Dar ei pot participa, își pot convinge susținătorii să participe la eveniment. Salutăm asta. Nu este necesar să-i convingem, dar trebuie să-i informăm, chiar și pe aceleași probleme tehnice, organizaționale", a spus Vitalie Jacot.

Potrivit lui, inițiativa de a organiza adunarea națională "Moldova Europeană" pe 21 mai aparține președintelui Maia Sandu. Dar organizatorul direct al acestui eveniment este guvernul, Cancelaria de Stat.

Comentând scrisorile pe care autoritățile publice centrale le-au primit de la Cabinetul de Miniștri, semnate de Secretarul General al Guvernului, Artur Mija, cu invitația de a participa la Adunarea Națională "Moldova Europeană", deputatul Parlamentului Republicii Moldova din fracțiunea PAS a menționat că în acest document nu există nicio indicație clară precum că acesta este un eveniment obligatoriu. La el pot veni mumai cei care au viziuni și opinii similare.

"Noi nu dăm afară pe acești oameni de la serviciu, nu îi alungăm în piață, așa cum a fost cîndva, sub conducerea predecesorilor noștri, cînd oamenii erau neapărat duși în piață", a subliniat Vitalie Jacot.

El a menționat, de asemenea, că primăria este o unitate administrativă autonomă, iar primarul, în limita competenței sale, poate lua anumite decizii.

”O chemare de a participa la Adunarea Națională ”Moldova Europeană” a existat. Dar dacă primarul sau administrația locală nu dorește, nu contribuie, nu participă la acest eveniment, este dreptul său. Mai mulți primari au spus clar că nu vor participa și nimeni nu îi obligă, adică nu există o resursă administrativă ca atare. Și dacă în anii precedenți primarilor le erau alocate fonduri ținîndu-se cont de apartenența politice, acum nu există așa ceva și oferim proiecte de dezvoltare, inclusiv în cadrul programului ”Satul European”, tuturor", a spus deputatul PAS.

"Trebuie să definim ce este o resursă administrativă. Îndemnul autorităților de a participa la eveniment nu este o resursă administrativă. Dacă ar fi o obligație și vor fi utilizate resurse financiare pentru această obligație, aceasta este o resursă administrativă. Noi nu folosim resurse administrative pentru a impune vreo opinie. Există primarul și există consiliul local care rezolvă problemele în beneficiul cetățenilor lor", a subliniat Vitalie Jacot.

2
5
0
2
31

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?