Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sesizarea socialiștilor privind legea care interzice panglica Sf. Gheorghe, declarată inadmisibilă

19 apr. 2022,, 16:39   Politică
2865 0

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, privind constituționalitatea amendamentelor la Codul contravențional, transmite newsmaker.md.

Este vorba de inițiativa prin care au fost interzise simbolurile care promovează războiul, inclusiv panglica Sf. Gheorghe.

Decizia a fost publicată pe 14 aprilie.

CC a argumentat că, în momentul depunerii sesizării, legea nu fusese votată în lectură finală. Prin urmare, sesizarea a fost declarată inadmisibilă.

„Se declară inadmisibilă sesizarea depusă de dnii Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, pentru controlul constituționalității proiectului de lege nr. 15 din 20 ianuarie 2022 privind modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova, adoptat prin Legea nr. 218 din 24 decembrie 2008”, se arată în concluzia CC.


Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Pe 12 aprilie, deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, s-au adresat către Curtea Constituțională cu o sesizare privind constituționalitatea amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022 în lectura a doua. Deputații considerau ilegale amendamentele aprobate. Proiectul de lege a fost aprobat în lectură finală pe 14 aprilie.

Pe 19 aprilie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor care promovează războiul, inclusiv panglica Sf. Gheorghe. Șefa statului a subliniat că decizia nu înseamnă că oamenii nu vor putea celebra ziua de 9 mai și cinsti rudele care au luptat pentru înfrângerea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ambasada Rusiei în Moldova a publicat o declarație. Misiunea diplomatică consideră că s-ar încerca impunerea unei noi realități istorice, iar acțiunile ar veni din vest.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?